Armilan vanhasta koulusta koti yrityksille

Jalmari Lankisen suunnittelema, rakennustyyliltään maltillista funktionalismia edustava Armilan vanha koulu toimii tätä nykyä paikallisten yritysten kotina. Koulu siirtyi kiinteistöyhtiö Assi Groupin omistukseen Lappeenrannan kaupungilta vuonna 2010 ja on käynyt sen jälkeen läpi laajan peruskorjauksen. Uuden, Armilanlinnaksi kutsutun rakennuksen tilat on muokattu toimisto- ja yritystiloiksi.

Assi Groupin Markku Hokkanen kertoo, että vanhan koulurakennuksen muodonmuutokseen haluttiin panostaa, jotta tilat olisivat laadukkaat ja soveltuisivat uusille käyttäjille.

- Projekti oli työläs, mutta sen arvoinen. Armilanlinnalla on hyvä sijainti, reilusti pysäköintitilaa ja se on lähellä matkakeskusta. Tiloja on saatu täytettyä hyvin ja yrittäjät ovat olleet kiinnostuneita. Tilaa on kuitenkin vielä jäljellä moneen tarpeeseen.

Sopiva ratkaisu löytyi yhteisvoimin

Yksi Armilanlinnan uusista yrityksistä on Indiana Curryn ja Ankur Pizzan omistaja, ravintolayrittäjä Didar Hosain, joka on keskittänyt ravintoloidensa ruoan valmistuksen Armilanlinnaan. Hän avaa vanhaan funkkiskouluun myös lounasravintolan.

-  Armilanlinnan kattavien tilojen ansiosta voimme uudessa keskuskeittiössämme tuottaa huomattavasti aiempaa suurempia ruokamääriä. Se on tärkeää, sillä kuljetamme pelkästään yliopistolla sijaitsevaan Ankur Pizza -ravintolaan noin 500 ruoka-annosta päivittäin.

Hosain ja Armilanlinna löysivät toisensa kaupungin Wirma yrityspalveluiden avulla. Markku Hokkanen kertoo kääntyneensä Wirman puoleen etsiessään Armilanlinnan konseptiin laadukasta ruokaa tarjoavaa yritystä.

- Kaupunki reagoi nopeasti tarpeisiimme. Ei mennyt kauaa, kun saimme jo neuvottelut käyntiin Didarin kanssa, Hokkanen iloitsee.

- Yhteistyömme toimii hienosti. Wirma auttoi erityisesti sopivan paikan etsimisessä ja myös Markku pyrkii aina tukemaan Armilanlinnaan liittyvissä asioissa, Hosain jatkaa.

Yrittäjämyönteinen Lappeenranta

Kaupungin yrityspalvelujen tehtävänä on auttaa yrityksiä ja yrittäjäksi aikovia kaikissa eri vaiheissa. Wirman asiantuntija Antti Tuomaalan mukaan yritysneuvontaan voi olla yhteydessä kaikessa liiketoimintaan ja sen haasteisiin ja tarpeisiin liittyvissä asioissa.

- Kaupunki tiedostaa yritysten merkityksen alueelle, joten yritysneuvonnan lisäksi haluamme käydä aktiivista ja matalan kynnyksen keskustelua paikallisten yritysten kanssa.

Ravintolayrittäjä Didar Hosain on hyödyntänyt yritysneuvonnan palveluja jo oman yrityksensä perustamisvaiheesta alkaen.  Hosain ja Tuomaala ovat yhdessä ratkaisseet monia matkan varrella vastaan tulleita käytännön ongelmia.

- Olemme Didarin kanssa yhdessä selvittäneet esimerkiksi henkilöstöön, talouteen, toimintaan ja laskelmiin liittyviä asioita sekä käyneet myös filosofisia keskusteluja ruokalistoista, Tuomaala hymyilee.

- Indiana Curryn perustamisvaiheessa meillä oli haasteita esimerkiksi rakennusmääräysten tulkintojen kanssa liittyen liikehuoneiston ilmastointiin. Teimme myös paljon yhteistyötä, että saimme Kelan ateriatuen opiskelijoille. Se ei ollut helppoa ja kaupungin tuki oli siinäkin asiassa tarpeen, Hosain lisää.

Hosain muutti kotimaastaan Bangladeshista Suomeen ja Ouluun vuonna 2007 alun perin opiskelujen perässä. Sittemmin Suomen kansalaisuuden saanut ja Lappeenrantaan asettunut Hosain pitää Suomea hyvänä paikkana elää ja yrittää, vaikka näkeekin haasteita kansainvälisen erityisosaavan työvoiman saatavuudessa.

- Lappeenranta on mielestäni yrittäjäystävällinen ja kehittämishaluinen kaupunki, jossa on hyvien yhteyksien ansiosta erityisesti matkailupotentiaalia. Yrityksen perustaminen täällä on helppoa ja yritystoiminta sujuu mukavasti, sillä apua saa aina, kun kysyy.