Ota yhteyttä

Etusivu » Blogit » Karjalaisuudesta potkua bisnekseen

Karjalaisuudesta potkua bisnekseen 

Kirjoittanut Terhi Jantunen

Mie saatan lähtee Karjalast, mut Karjala ei lähe miust. Karjalaisuuden perintö ja nykypäivä kohtaavat Lappeenrannassa. Aito ja toimiva kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat mahdollisia, kun oma perusta on kunnossa, kulttuurinen ja henkinen identiteetti ja itsetunto ovat vahvoja. Karjalaiset kesäpäivät kokosivat viikonvaihteessa parikymmentätuhatta karjalaista ja karjalaisuudesta kiinnostunutta kaupunkiimme.  

Evakkohistorian vaikutuksesta ympäri Suomea levittäytyneet laulua ja soittoa rakastavat karjalaiset ovat ulottaneet juuriaan laajalle, jopa Eurooppaan ja kauemmaskin. Karjalasta muuttaneiden kolmas sukupolvi on nyt kiinnostunut juuristaan, heimostaan ja syntyperästään. Vanhojen heimopiirteiden mukaan myös kaupan teko on karjalaisuudelle tyypillistä. Lappeenrannasta onkin kehkeytynyt melkoinen ostosparatiisi lukuisine liikkeineen ja maailmanluokan brändeineen. 

Lappeenrannan seudulla, kuten monessa muussakin paikassa Suomessa, elämme murroksellista aikaa. Taloutemme vahvin kivijalka, metsäteollisuus on muuttumassa biotalouteen, konepajatekniikka pyrkii kasvuun, vihreä energia ja puhdas teknologia vahvistuvat. 

Viime vuonna Lappeenranta oli toiseksi suosituin matkailukohdekaupunki turistimäärien perusteella. Noin kaksi miljoonaa venäläistä matkailijaa vieraili Lappeenrannassa vuonna 2013. Matkailijoiden käyttämät eurot alueellamme kohdistuivat tuotteisiin yli 90 prosenttisesti. Palveluille on tilausta. Vain 6% hankinnoista oli palveluja - tässä on suuri mahdollisuus palveluntuottajille! 

Palvelumuotoilu, palveluinnovaatiot, näihin olisi tärkeää panostaa entistä enemmin. Tulevaisuudessa odotamme matkailijavirtojen kasvua edelleen ja toiveissa on myös entistä itäisempien matkailijoiden voimakas lisäys. Esimerkiksi kiinalaiset vaurastuvat kohisemalla. Kaupunkimme herättää Aasiassa kiinnostusta niin puhtaan teknologisen osaamisen kuin luonnon puhtauden ja monimuotoisuuden ansiosta. 

Iloista ja välitöntä karjalaisuutta varjostaa toisinaan turhaakin turhempi kateus. Se pitää kääntää kilvoittelua tukevaksi voimaksi, joka rohkaisee jokaisen tekemään parhaansa. Suomessa ja Lappeenrannassa on pienet piirit, jokaisen panos on tärkeä. Tarvitsemme rohkeaa brokkerointia, eri toimialojen risteytyvää innovointia. Tarvitsemme myös uskallusta ideoida ja unelmoida, sekä asettaa isoja tavoitteita ja kokeilla lähteä tavoittelemaan niitä pienin askelin ja kokeiluin. 

Karjalaisuus on voimavaramme. Iloisuus ja positiivisuus on hyvä asenne. Mitä tahansa tapahtuuki, miul on kaikki hallinnassa. 

Murrelainaukset ovat imatralaisen käsityöyrittäjän tuotteista.