Ota yhteyttä

Etusivu » Blogit » Oodi omalle kaupungille

Oodi omalle kaupungille 

Kirjoittanut Terhi Jantunen

Me kaikki teemme tästä kaupungista ja yhteiskunnasta paremman. Yhdessä tekemällä voimme onnistua!   

Hei hei mitä kuuluu? Meillä on tämä ihana kaupunki! Luonto on lähellä, upealla paikalla ison veden äärellä kaupunkikeskusta, monipuoliset palvelut, ostos- ja harrastusmahdollisuudet. Lappeenrannassa on hyvä asua, olla, työskennellä ja yrittää. "Mie rakastan tätä kaupunkia.” Paikallisen pk-yrittäjän vilpittömään lausahdukseen on helppo yhtyä.

Yhdessä tekemällä ja toimimalla saamme paljon aikaan. Hyviä esimerkkejä on Lasten kulttuuripolun (esim. kuvataide, musiikki, tanssi) toteutus sekä Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metku. Talvella Metku järjestää uudelleen jättimäisen kuorokonsertin. Viime vuonna yhdessä lauloi ja musisoi n. 800 koululaista ympäri Lappeenrantaa ja ympäryskuntia, yleisönä vanhemmat, kummit, mummit ja ukit. Konsertissa kuullaan vanhoja tuttuja lastenlauluja sekä uusia useinkin ennen kuulumattomia. Mukana on myös joku tämän päivän hitti, jossa on tärkeä sanoma kaveruudesta, toisesta välittämisestä, huolenpidosta. Esim. viime talvena kuultiin Enemmän duoo ku sooloo. Konsertin johtaa rempseä taiteilija Sari Kaasinen, joka innostaa nohevasti ison porukan yhteismusisointiin saaden myös yleisön mukaan. Konsertissa ei voi olla liikuttumatta: lasten kirkkaat äänet, yhteisen esiintymisen riemu ja innostus, tuttu ja vetävä musiikki, oma lapsi, vilkutetaan, nauretaan.

Yhteistä tekemistä tarvitaan joka puolella. Kukaan meistä ei osaa tehdä kaikkea yksin. Kaupunkimme elinvoiman perustana on hyvinvoiva yrittäjyys, jolle olisi taattava mahdollisimman hyvät edellytykset. Yrittäjän arki voi olla kuitenkin karua, ja on herättävää kuulla turhautuneisuutta huokuvaa terävää kritiikkiä Oy Suomi Ab:n toiminnasta nuoren yrittäjän näkökulmasta. Huonoja kokemuksia on tukimuotojen soveltamisesta ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa, verotuksen kiemuroista ja viranomaisten asiakaspalvelusta.

Me kaikki teemme tästä kaupungista ja yhteiskunnastamme paremman. Pk-yritysten kasvu on saatava oikeasti käyntiin. Ei riitä, että kasvua ja kehittämistä suitsutetaan joka tuutissa korkealla tasolla. Tarvitaan aitoja ruohonjuuritason uudistuksia työttömyysturvaan ja työllistämistä edistäviin instrumentteihin, jotka helpottavat pienyrittäjien ahdinkoa kasvun ensi askelissa. Kasvun siementä saisi tukahduttaa tyrmäävillä asenteilla eikä kankealla byrokratialla. Yritysten verotus ja sillä saatava tuki pitää saada tasapainoon niin, että kasvuhalukkailla yrityksillä olisi aito mahdollisuus kasvuun. Kaikki yritykset eivät kuitenkaan halua kasvaa. Heille riittää, että saa oman toimeentulon. Työnteon hajautuessa entistä pienempiin yksiköihin ja tulevaisuudessa jopa tehtävätasolle uudenlaiset yhteistoiminnalliset konseptit ja yhteisöllinen työnteko voisivat tuoda kasvun piiriin myös yksinyrittäjät.

Vaikka elämme taloudellisesti haastavia aikoja, osa paikallisista yrityksistämme on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan. Miten se on onnistunut taantuvassa Suomessa? Esimerkiksi uudet innovaatiot, liiketoiminnan uudelleen suuntaus ja profilointi, kansainväliset markkinat ja isot asiakkuudet ovat mahdollistaneet kasvun näille pk-yrityksille. Tämä luo uskoa kaupunkimme parempaan huomiseen. Vaikeinakin aikoina kannattaa yrittää. Yhdessä voimme onnistua!

Terveisin Terhi