Ota yhteyttä

Etusivu » Blogit » Tarinallisuudesta tehoa ja tunnetta

Tarinallisuudesta tehoa ja tunnetta 

Kirjoittanut Terhi Jantunen

Huikaisevan kirkas aamupäivän korkea pilvetön taivas sekä yön viileydestä jäljellä raikas kosteus, joka oli tiivistymässä kesän kuumaksi kosteudeksi, ympäröivät minut ihanuudellaan. Tunsin itseni pisaraksi meressä, kun pyöräilin keskustasta kotiin päin käsittämättömän suuressa ihmismassassa, vuosia sitten Pekingissä.    

Ennen Kiellettyä kaupunkia kiertävän kolmannen kehätien ylitystä huomasin yllättäen jonkin verran rähjäisen näköisen tönön, joka kadulle päin avautuvista isoista ikkunoista paljastui hierontapaikaksi. Hetken mielijohteesta päätin kysyä, josko pääsisin ex tempore kokeilemaan. Minua onnisti ja hetken päästä jo makasin hierontapöydällä pitkälläni ja taitavat kädet hellivät kireää niskaani. Tässä paikassa kaikki hierojat olivat sokeita. He olivat pukeutuneet valkoisiin takkeihin ja toimivat rauhallisesti ja osaavasti pelkistetysti sisustetussa huoneessa. Kokonaisvaltaisesti rentouttavan perinteisen kiinalaisen hieronnan saatuani kiittelin raukeana ja tunsin itseni virkistyneeksi palaamaan kiinan kielen kotitehtävien pariin.

Tämä miellyttävä muisto, josta kirjoitin pienen tarinan, tuli vahvasti mieleeni, kun pääsin kokeilemaan kiinalaista hierontaa täällä Lappeenrannassa. Hierontapaikka oli tyylikäs ja siellä oli mukavasti kiinalainen tunnelma. Hierojani oli vasta vähän aikaa sitten muuttanut tänne Shandongista Pekingin eteläpuolelta. Kiinalaisessa hieronnassa käydään läpi akupisteitä, jotka säteilevät vaikutusta eri puolelle kehoa. Hieronta ulottuu koko vartaloon, myös päähän, mikä on erittäin rentouttavaa. 

Tarinallisuus vahvistaa viestintää. Tietoa tulvivassa maailmassa tarinat erottuvat, ne kantavat, ne muistetaan. Tarinallisuus lisää tunnetta. Tunteen myötä asia tulee ihmistä lähelle, se koskettaa, se liikuttaa ja saa myös toimimaan. Tarina vahvistuu, kun sitä kerrotaan moneen kertaan. Puhetaidon kouluttaja, tarinaguru Juhana Torkin mukaan tarina on tunnetta ja konkreettisuutta. Se sisältää kaikkien tuntemia arkkityyppejä, kuten esimerkiksi Daavid ja Goljat ja Tuhkimo. Tarina on myös merkityksiä ja siinä täytyy olla juusto, ydin, mitä tarinalla halutaan sanoa.

Tarinallisuutta voi soveltaa monenlaisessa viestinnässä. Esimerkiksi puhetilanteissa yleisön mielenkiinnon saa helposti vangittua hyvällä tarinalla. Monestikaan pitkistä diasulkeisista ei jälkeenpäin saata jäädä mieleen mitään muuta kuin esitelmöitsijän kertoma tarina. Kirjoitetussa viestinnässä tarina koukuttaa lukemaan artikkelin loppuun asti. Sanoilla on merkitystä. Myös kuvilla voi kertoa tarinoita, puhumattakaan teatterin keinoin. Teatterillinen tarinankerronta soveltuu myös työyhteisöjen kehittämiseen. Filosofian tohtoriksi LUT:ssa väitellyt Anne Pässilä on tutkinut ja kehittänyt organisaatioiden toimintaa teatterin keinoin. Teatterilliset menetelmät soveltuvat muun muassa moniääniseen kehittämiseen, yhteisölliseen ideointiin sekä ongelmavyyhtien purkamiseen ihmislähtöisesti.

Niin jokaisessa meissä kuin rakkaassa kotikaupungissamme monikulttuurisessa Lappeenrannassa on monta tarinaa. Maahanmuuttajataustaisten yrittäjien ansiosta pääsemme mm. kokeilemaan eri kulttuurien palveluja ja maistelemaan ruokia. Wirman maahanmuuttajien yritysneuvonnan myötävaikutuksella on esimerkiksi Kourulassa avattu intialainen ruokapaikka Tasty food, jonka monipuolisella listalla on paljon intialaisia herkkuja. Myös etnisiä ruokatarvikkeita, joista voi loihtia vaikkapa thaimaalaisia tai afrikkalaisia herkkuja, on melko hyvin saatavilla. Viime marraskuussa Wirman Mammutti – maahanmuuttajien yrittäjyyden tuki -hankkeen puitteissa järjestämässä Monikulttuurinen Lappeenranta kaupunkitapahtumassa oli mukana kymmenkunta kansainvälistä yrittäjää myymässä mm. taidokkaita käsitöitä, koruja ja eineksiä. Ruokakojuissa tarjottiin kiinalaisia ja afrikkalaisia ruokia ja pikkupurtavaa. Harmaa marraskuun lauantaipäivä kauppakeskus Galleriassa muuttui iloisen värikkääksi kulttuurien kirjoksi ja tapahtumassa vieraili kaikkiaan pari tuhatta kaupunkilaista ja matkailijaa. Tilaisuus koettiin hyväksi ja tarpeelliseksi ja aiotaankin toteuttaa uudestaan. Wirma järjestää toisen monikulttuurisen kaupunkitapahtuman tänä kesänä, elokuussa. Lappeenrannassa kansainvälisiä kohtaamisia tapahtuu vaivattomasti ja ystävyyksiä on tarjolla. Näistä aineksista syntyy monta tarinaa.

Terveisin Terhi