Omistajanvaihdokset

Harkitsetko yritystoiminnan myymistä tai ostamista? Oletpa sitten kummassa roolissa vaan, Wirma neuvoo molempia puolueettomasti!

Meille ei ole väliä kummassa roolissa olet, neuvomme parhaamme mukaan sekä ostajaa, että myyjää. Toiminta-alueellamme on tälläkin hetkellä satoja toimivia yrityksiä etsimässä uutta omistajaa ja yrittäjien ikääntymisen johdosta määrä tulee kasvamaan lähivuosien aikana. Uudelle yrittäjälle tämä on loistava mahdollisuus, kun voi aloittaa yrittämisen jo toimivilla prosesseilla ja valmiilla asiakkuuksilla.
 

Yrityksen omistaja

Yrityksen jatkoa kannattaa aloittaa suunnittelemaan hyvissä ajoin ennen suunniteltua eläkeikää ja ohjeena onkin, että yrityksen pitäisi olla aina niin sanotusti ”myyntikunnossa”. Myyntikuntoon liittyy paljon asioita, esimerkiksi sopimusasiat kaikkien kumppaneiden kanssa, kunnossa oleva taloushallinto, asianmukainen varaston ja omaisuudenhoito sekä nykyaikaiset toimintatavat. Näin ostajaehdokkaan on paljon helpompi varmistua siitä, että toiminta jatkuu tuottavana myös uuden omistajan astuessa vaativaan yrittäjän rooliin.

Uusi yrittäjä

Toimivan yrityksen ostossa on paljon etuja verrattuna siihen, että aloittaisit yrityksen ”nollasta”. Sopivan yrityksen sattuessa kohdalle voit parhaimmillaan saada suunnittelemallesi toimialalle jo toimivan yrityksen sen sijaan, että sinun pitää rakentaa koko kuvio itse. Hyvällä ostettavalla yrityksellä on valmiina muun muassa toimivat prosessit, selkeät kumppanuussuhteet, hyvät työvälineet ja työntekijät sekä tietysti asiakassuhteita. Yrityksen hankintaan on myös usein tarjolla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, esimerkiksi Finnveralta tai omalta pankiltasi. Mikäli sinulla ei ole aiempaa yrittäjyyskokemusta ja vaikka olisikin, niin ota Wirma yrityspalveluihin yhteyttä niin keskustellaan yritysneuvonnassa yrityskauppaan ja yrittäjyyteen liittyvistä tärkeistä huomioon otettavista asioista.

Mikä vaihtaa omistajaa ja mikä on oikea kauppahinta? Onko kaupan kohteena koko yritys vai vaikkapa osa liiketoiminnasta?

Ilman molemmille osapuolille sopivaa hintaa kauppa ei toteudu. Tämä tietysti vaatii täsmällisen tiedon siitä, mikä vaihtaa omistajaa. Osakekaupassa ostetaan kaikki mikä liittyy yritykseen, kun taas liiketoimintakaupassa voidaan eritellä hyvin tarkasti ostettavat osat yritystoimintaa. Hintaan vaikuttavia asioita on hyvin paljon, esimerkiksi yrityksen omaisuus, edellisten tilikausien tuloksellisuus, hyvät kumppanuus- ja asiakassuhteet sekä tietysti toimivat prosessit ja tulevaisuuden näkymät alalla. Hinnan pitäisi siis olla relevantti yritystoimintaan ja sen tilaan suhteutettuna.

Kaikki keskustelut ovat luonnollisesti luottamuksellisia, joten ota matalalla kynnyksellä yhteyttä jos teema on jo ajankohtainen tai vasta ajatuksissa.

Teemme myös yhteystyötä Etelä-Karjalan Yrittäjien omistajanvaihdospalvelun kanssa. Julkisessa myynnissä olevia yrityksiä löytyy muun muassa Yrityspörssistä.

Ole meihin yhteydessä

Lähetä viesti tai soita p. (05) 616 3400

Vastaamme puhelimeen arkisin 9 –16 välisenä aikana.