Ota yhteyttä

Yrityksen perustaminen

Miksi sinun kannattaisi ryhtyä yrittäjäksi? Yrittäjänä voit tienata elantosi, päättää omista tekemisistäsi ja valita tehtäväsi ja työaikasi – parhaassa tapauksessa menestyä taloudellisesti ja palkata muita työntekijöitä. Henkilökohtaiset ominaisuudet ja taidot ovat toimivan yrityksen perusta, mutta tarvitaan myös hyvä tuote- tai palveluidea, jolle on todistettavasti kysyntää. Kun nämä edellytykset ovat olemassa, tie menestykseen on auki.

Maahanmuuttajien kannattaa lukea tietoa ensin täältä ennen yrityksen perustamista.

Yritystoiminnan käynnistäminen vaatii kaikilta muutamia toimenpiteitä, joihin kannattaa perehtyä huolella. Alla 10 askelta yrityksen perustamiseksi.

Olithan jo tutustunut maksuttomaan yrityksen perustamisoppaaseen osoitteessa www.uusyrityskeskus.fi?

1. Päätä liikeideasi

Yrittäjänä olet itse vastuussa tuloistasi ja sinulla on vapaus työskennellä vain itsellesi. Tästä syystä on hyvä pohtia yrityksesi liikeideaa huolellisesti. Mitä tuotetta tai palvelua haluat myydä? Kenelle aiot myydä sitä? Miten myynti tapahtuu? Vai haluatko mieluummin ostaa olemassa olevan yrityksen? Lue lisää erilaisista yrittäjyysvaihtoehdoista täältä. Mikäli haluat arvioida yrittäjyystaitojasi tässä vaiheessa, lue lisää täältä.

2. Tee liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma on asiakirja, jossa kuvataan tulevan yritystoimintasi tuottavuutta. Se on kirjallinen suunnitelma siitä, miten liikeideasi toteutetaan käytännössä: yrittäjyystaidot, työhistoria yrittäjänä, liikeidea, markkinointi jne.

Käytännössä suunnitelmassa kuvataan yrityksen toimintaympäristö, toimintakäytännöt ja tavoitteet. Liiketoimintasuunnitelma on yksityiskohtainen kuvaus, johon sisältyy tulosbudjetti ja rahoituslaskelma. Suunnitelman laadintaan on useita malleja ja pohjia, ja saatavilla on myös ulkopuolista tukea. Liiketoimintasuunnitelman avulla voit huomattavasti helpommin kuvata ideaasi rahoittajille, viranomaisille ja muille tahoille. Valitessasi yrityksesi nimeä voit tarkistaa, mitkä nimet ovat jo käytössä, osoitteesta www.ytj.fi

Lue lisää yrityksen nimen valinnasta täältä.

Suunnitelmapohjia sekä tietoa yritystoiminnan suunnittelusta ja siihen liittyvistä laskelmista saat täältä

3. Valitse kirjanpitäjä ja vakuutusyhtiö

Valitse kirjanpitäjä ja tarvittaessa tilintarkastaja. Hyvä tilitoimisto voi myös auttaa sinua suunnittelussa ja perustamistoimenpiteissä. Tarkista, mitä vakuutuksia tarvitset. Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöihin ja kysyä sieltä neuvoa.

Lue lisää kirjanpidosta täältä ja vakuutuksista täältä.

4. Rahoituksen järjestäminen

Rahoituksen järjestämiseen on kaksi pääasiallista vaihtoehtoa, jotka eivät sulje toisiaan pois: oma rahoitus ja ulkopuolinen rahoitus. Selvitä yrityksesi rahoitusmahdollisuudet. Lue lisää rahoituksesta täältä.

5. Valitse haluamasi yhtiömuoto

Haluatko toimia yksin vai liikekumppanin kanssa? Miten suuren liiketoimintariskin olet valmis ottamaan henkilökohtaisesti? Yritykseen liittyviä riskejä, hyötyjä ja vastuita on mahdollista jakaa monella eri tavalla. Voit vaikuttaa tähän jo valitessasi yrityksesi yhtiömuotoa.

Liiketoimintaa voi harjoittaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana, henkilöyhtiönä, yhden tai useamman luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön perustamana osakeyhtiönä tai osuuskuntana. Lisätietoja eri yhtiömuodoista saat täältä. Yleisin yhtiömuoto on osakeyhtiö (Oy).  Lue lisää erilaisista yhtiömuodoista täältä.

6. Tarkista yritystoimintaan tarvittavat luvat 

Tietyillä liiketoiminnan aloilla tarvitaan toimilupia. Selvitä tarvitaanko harjoittamaasi toimintaan Suomessa erityisiä lupia ja onko yrityksesi oikeutettu kehitys- tai rahoitustukeen. Lue lisää lupa-asioista täältä.

7. Täytä rekisteröintiasiakirjat 

Täytä perustamispakettiin kuuluvat asiakirjat yritystäsi varten. Lue lisää yrityksen rekisteröinnistä täältä.

8. Käy pankissa avaamassa pankkitili

Mene pankkiin ja avaa yritystili täyttämiesi rekisteröintiasiakirjojen avulla. Jos olet perustamassa osakeyhtiötä, talleta osakeyhtiöiltä vaadittava vähimmäispääoma (2 500 €) avaamallesi tilille. 

9. Rekisteröi yrityksesi 

Mene ELY-keskukseen ja rekisteröi yrityksesi. Jos paikallinen ELY-keskus ei tarjoa tätä palvelua, käy maistraatissa tai lähetä tarvittavat rekisteröintiasiakirjat Patentti- ja rekisterihallitukselle. Maksa rekisteröintimaksu Patentti- ja rekisterihallitukselle, jotta saat uudelle yrityksellesi Y-tunnuksen. Lue lisää yrityksen rekisteröinnistä täältä.

10. Aloita yritystoiminta

Viimeistään nyt voit alkaa etsiä sopivia toimitiloja yrityksellesi. Lue lisää täältä