Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » Annitta - eleganttia vaatekauppaa suurella sydämellä

Anna Sarkissian on syntynyt Ukrainassa ja kasvanut Armeniassa. Hän on armenialainen, jolla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus. Anna asuu Taipalsaarella omassa talossaan, mutta hänellä on työn takia lisäksi asunto Lappeenrannan keskustassa. Anna on koulutukseltaan filologi ja hän on englannin, venäjän ja armenian tulkki. 

Suomeen Anna muutti vähän alle 20 vuotta sitten perhesyyn takia. Hän asui ensin Kymenlaaksossa Virolahdella. Annan mies kävi osittain töissä Lappeenrannassa, ja melko pian he muuttivat tänne kokonaan. Annalle oli heti selvää, että hän haluaa toimia yrittäjänä Suomessa. Yrittäjyys on Annalla verissä. Hänen perheessään kaikki olivat yrittäjiä: äidillä oli ompelimoateljee ja isän yritystoiminta liittyi ravintola- ja virkailijakerhoketjuihin. Annallakin oli jo Venäjällä oma vaatekauppa, jonka hän lopetti, kun muutti Suomeen.
- Heti, kun tulin Suomeen tiesin, että haluan perustaa yrityksen, kunhan ensin oppisin sen verran Suomea, että pärjäisin, Anna kertoo.

Lappeenrantaan muutettuaan Anna oli ensin töissä julkisella sektorilla. Aloittaessaan yrittäjänä hän toimi ensin tulkkina, ja asiakkaat olivat enimmäkseen venäläisiä. Hän tarjosi myös konsulttipalveluja. Sen jälkeen hänellä oli vähän aikaa armenialainen ravintola Raatimiehenkadulla. Ravintola-alan Anna koki hyvin raskaana, eikä se tuntunut hänestä omalta. Nyt Annalla on vaatekauppa Lappeenrannan keskustassa Armada -kauppakeskuksessa.

Yrittämisessä Annan mukaan on hienoa se, että saa olla jatkuvasti vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa ja auttaa heitä. Vaatealan yrittäjänä toiminen ei ole Annasta ongelmallista. Hän viihtyy työssään ja on tyytyväinen, vaikka välillä hänestä tuntuu, että elämä ei riitä - aika menee liian nopeasti.

Annan putiikin vaatteet tuodaan Euroopasta. Ne on valmistettu kuuluisien esim. italilaisten merkkivaatteiden malleilla. Vaatteet ovat laadukkaita ja tyylikkäitä, mutta huokeampia hinnoiltaan kuin merkkivaatteet. Valikoimassa on runsaasti eri tyylisiä vaatteita ja paljon yksilöllisiä uniikkikappaleita.
-Kaupassani on enemmän naisten vaatteita. Vaatteet ovat värikkäitä, kuin minun mieli ja minäkin tykkään ompelemisesta, Anna sanoo hymyillen.

Vaatekaupan alalla on Annan mukaan aika paljon kilpailua. Hän ajattelee kilpailijoista kuitenkin enemmin niin, että he ovat yhteistyökumppaneita.  Annan kauppa erottuu muista vaatteiden tyylin ja hinnan avulla. Asiakaskunnassa on enimmäkseen paikallisia ja aika paljon tuttuja jo ravintolan ajalta. Myös matkailijat niin koti- kuin ulkomaisetkin ovat löytäneet Annittan. Kaupan markkinointi hoituu enimmäkseen tyytyväisten asiakkaiden välityksellä. Netti- ja printtimainontaa Anna käyttää vain vähän. Tulevaisuudensuunnitelmana on kehittää Annittan myyntiä. Tällä hetkellä Annitta työllistää Annan lisäksi yhden osa-aikaisen työntekijän.

Anna oli jo virkamiestyönsä aikana asioimassa Wirman edeltäjän Lappeenrannan Seudun Yrityspalveluiden  väen kanssa. Oman yrityksen avaamisessa hän oli perusneuvonnan asiakkaana, ja hän on myös osallistunut Wirman koulutuksiin. Anna on aina ollut tyytyväinen Wirmalta saamaansa palveluun ja jo pitkään tuntemiinsa wirmalaisiin hänellä on edelleen lämpimät suhteet.
- Koen, että Wirmasta saamani henkilökohtainen apu on tärkeää. Wirman ihmiset ovat aina aurinkoisia, ei negatiivisia ja aina valmiina auttamaan. Yhteistyö jatkuu edelleen.