Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » Elämänhallinnan nettipalvelusta povataan hittiä

Elämänhallinnan nettipalvelusta povataan hittiä

Lappeenrantalainen startup Emonum on ollut viime viikot näyttävästi esillä suomalaisessa mediassa ja pääkaupungin tapahtumisssa. Emonumista kohistaan ja veikataan seuraavaa nettipalveluhittiä.

Syy hittipovailuihin on se, että Emonum on elämänhallinnan digitaalinen työkalu, joka taipuu myös digitaaliseksi testamentiksi.

Yritys on haistanut markkinaraon siinä, ettei mikään tämänhetkisistä digitaalisista palveluista ei ole ratkaissut tyylikkäästi sitä, mitä tapahtuu ihmisen eri digitaalisille tileille ja tiedostoille, kun hän kuolee.

Useiden ihmisten henkilökohtaiset tiedostot ovat netissä ja erilaisilla digitaalisilla laitteilla hajallaan eri salasanojen takana. Se kaikki voi olla omaisten ulottumattomissa läheisen kuoleman jälkeen.

̶  Media uutisoi nyt, että olemme tehneet digitaalisen testamentin. Se on osittain totta. Mutta Emonumissa on hyvin paljon myös elämänhallintaan ja parempaan arkeen liittyviä elementtejä, sanoo yrityksen perustaja ja pääosakas Ville Hyyryläinen.

Emonum-palveluun käyttäjä voi tehdä itselleen tilin, ja sinne hän voi tallettaa yhteen paikkaan kaikki tärkeät digitaaliset tiedot ja dokumentit. Emonum myös huolehtii, että tiedot ja tiedostot päätyvät käyttäjän valitsemille läheisille, kun käyttäjä kuolee.

̶  Teknisesti palvelu on tallennuspaikka, jonne käyttäjä laittaa omaa arkikäyttöä varten tärkeitä dokumentteja päiväkirjanomaisesti. Mutta jos pahin sattuu, niin me olemme huomioineet sen, minne tämä kaikki päätyy.  

Perusteelliset selvitykset ennen toteutusta

Emonumista on suora linkki väestötietojärjestelmään, ja palvelu saa automaattisesti tiedon käyttäjän kuolemasta. Käyttäjä itse määrittelee, milloin, keille ja minkälainen viesti palvelusta lähtee oman kuoleman jälkeen.

̶  Palveluun voi tallentaa kaikkea digitaalista, esimerkiksi valokuvia, videoita, salasanoja, passikopioita tai todistuksia. Ihan tavallista arvokasta säilytettävää, joka on sitten yhdessä paikassa helposti saatavilla.

Emonumin takana on Hyyryläisen lisäksi (38) hänen ystävänsä Juha-Pekka Ruokonen (52). Miehet ovat tehneet ennen palvelun julkaisua perusteellisesti töitä yrityksensä eteen kolmisen vuotta.

̶  Ongelmahan on ollut yleisesti tiedossa jo pitkään. Meiltä jokaiselta syntyy digitaalista jälkeä ja sen säilöminen tuottaa ongelmia. Sitä minä lähdin alun perin pohtimaan, että mitä asialle voisi tehdä, Hyyryläinen kertoo.

Nettipalvelun liikeidean syntyhetken jälkeen miehet aloittivat laajan selvitystyön. Sen aikana ratkottiin juridisia, teknisiä ja viestinnällisiä haasteita.

Miehet satsasivat verkoston rakentamiseen, matkustivat maailmalla ja konsultoivat lakimiehiä.

Palvelua on jatkossa tarkoitus kehittää läheisessä yhteistyössä käyttäjien kanssa. Hyyryläisen mukaan palvelun syvin kokemus tulee esiin vasta, kun päästään vähän pitemmälle.

̶  Käymme koko ajan keskusteluja eri tahojen kanssa Emonumin uusista ominaisuuksista.

Kolme vuotta kestäneen alkukehitystyön ovat rahoittaneet yksityissijoittajat ja ely-keskus. Tällä hetkellä yrityksellä on tukena noin 40 sijoittajaa ja 12 eri alojen neuvonantajaa.

Myös Microsoft on osoittanut kiinnostusta yritystä kohtaan. Emonum on mukana Microsoftin BizSpark Plus -ohjelmassa, joka tarjoaa tukea alkuvaiheen it-yrityksille.

Nyt kokeiluvaiheessa Emonumin käyttö maksaa käyttäjälle 25 euroa vuodessa ja palveluun voi tutustua maksutta. Emonum takaa ihmisen digiomaisuuden huollon 9 vuoden ajan hänen poismenonsa jälkeen.

Digitaalisuus on karannut

̶  Yksittäisen henkilön kuolema aiheuttaa ongelman suhteessa digitaalisiin palveluihin. Se on se suurin ongelma, mitä me tässä ratkomme lakimiesten kanssa.

Se, miten ihmisen sosiaalisen median tilejä ja digitaalista omaisuutta kohdellaan, ei ole aina käyttäjän tahdon mukaista.

Emonumin avulla ihminen voi itse päättää, miten digitaalista omaisuutta hallinnoidaan kuolemaan jälkeen. Emonumilla ei ole pääsyä käyttäjän tietoihin, vaan oikeus siirtyy vain vainajan valitsemille omaisille.

̶ Yleensä kuoleman sattuessa ei ajatella kuin taloudellisen omaisuuden siirtoa. Mutta niinhän se tulisi olla, että jokainen itse päättää, mitä digiomaisuudelle tapahtuu, kun kuolema koittaa, Hyyryläinen painottaa.

Digitaaliset tiedot ovat pääosin ihmisillä hajallaan joka kolkassa maailmaa. Sen takia startup tähtääkin heti kansainvälisille markkinoille.

̶  Olemme ratkomassa aidosti merkityksellistä globaalia ongelmaa. Konseptimme on otettu tosi positiivisesti vastaan eri puolilla maailmaa.

Tukiverkosto on tärkeä startupille

Hyyryläinen sanoo, että on vilpittömän iloinen siitä tuesta, mitä startup on saanut lappeenrantalaiselta tukiverkostolta. Myös Wirman yrityspalvelut  oli miesten tukena noin kahden ja puolen vuoden ajan.

̶  Kun pohtii yrityksen perustamista, on tosi tärkeää esitellä omaa yritysideaa luotettaville ja erilaisille tahoille. Kuunnella niitä tarkkaan ja tehdä sitten itse valinnat ja päätökset jatkon suhteen.

Hyyryläinen muistuttaa, että digitalisaation myötä yrityksen perustamiseen liittyvää tietoa on saatavilla helposti. Netin kautta myös pystyy verkottumaan ja osallistumaan seminaareihin vaikkapa Berliinissä tai New Yorkissa.

̶  Vuonna 2017 yrittäminen vaatii tietynlaisen osaamiskokonaisuuden, monien pelisääntöjen hallintaa, kykyä verkostoitua ja hakeutua ihmisten lähelle sekä neuvonantajien etsimistä.

Hyyryläisen mukaan myös hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Esiselvitysten tekeminen on välttämätöntä.

Digitaalisten sovellusten maailmassa tarvitaan myös sijoittajia. Jotta voisi menestyä globaalisti, on oltava nopea. Tulorahoitusta ei voi jäädä odottamaan.

̶  Sitten vaan puhelin käteen vaan, tapaamisia sopimaan ja keskustelemaan, niin siitä se yritysidea lähtee jalostumaan.

Lisätietoja: www.emonum.com