Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » Erikoishammasteknikko Marjut Hammarberg

Tekareista toimeentuloa

Erikoishammasteknikko Marjut Hammarberg ryhtyi yrittäjäksi vuosi sitten perustamalla erikoishammasteknikon vastaanoton Joutsenoon. Yrityksen toimiala on hammasprotetiikka, mikä tarkoittaahammaskudosten, menetettyjen hampaiden ja pehmytkudosten tai koko hampaiston korvaamista keinotekoisilla proteeseilla. Joutsenon keskustassa sijaitseva vastaanotto on erikoistunut tekemään hampaattomaan leukaan koko proteesin.

Marjut kertoo hauskasti olevansa hidas hämäläinen Heinolasta. Vuonna 1990 hän muutti Lappeenrantaan miehensä konetekniikan opiskelun takia. Marjut itse valmistui hammasteknikoksi vuonna 1996 ja työskenneltyään kymmenen vuoden ajan hän pätevöityi erikoishammasteknikoksi. Työ henkilöityy usein erikoishammasteknikkoon, ja ajatus omasta yrityksestä kypsyi hiljalleen. Ulkopuolisen palveluksessa Marjutin työ oli jatkuvasti kiireistä, mikä alkoi stressata. Kahdelle pienelle lapselle myös 9-10 tuntiset päivät hoidossa olivat rankkoja. Yrittäjyyden myötä arki on helpompaa ja perhe voi paremmin.

Vaikka kaikki oli ihan uutta, yrittäminen tuntui Marjutista heti omalta. Yrittäjänä voi olla oma herransa ja aikataulut voi laatia itse. Itsenäisenä yrittäjänä toimiminen on ollut mieluista. Yritystä perustaessaan Marjut kävi Wirman yritysneuvonnassa Pirjo Kuuluvaisen asiakkaana.

- Wirmalta saamani palvelu on äärimmäisen tärkeää. Sain paljon apua yrittäjyyden alussa. Neuvoja ja vinkkejä tuli paljon ja sain Pirjolta yrittämisestä realistisen kuvan. Marjut kertoo. Pirjon palvelusta Marjutille jäi erityisesti mieleen tilitoimiston tärkeyden painotus ja se, että luottamus kirjanpitäjän kanssa pitää olla molemmin puolista ja täydellistä: pitää uskaltaa pyytää moneen kertaan asioiden selitystä, jos jokin vaivaa. Lisäksi Pirjo korosti, että työterveyshuolto on tärkeää.

Erikoishammasteknikon vastaanoton asiakkaat tulevat Lappeenrannan ja Imatran seudulta. Asiakkaat tulevat hoitoon suoraan tai hammaslääkärin lähetteen kautta. Vastaanotto hissillisessä talossa on tärkeää, sillä melko suuri osa asiakkaista on iäkkäitä ja liikuntarajoitteisia.

Erikoishammasteknikot ovat usein yksin poraajia, puurtajia. Marjutkin haluaa tehdä työtään ihan itsekseen tavoitteenaan tasainen tulo ja mielenrauha. - Ensimmäisen vuoden aikana asiakasmäärät ovat vaihdelleet suuresti. Vasta parin kolmen vuoden päästä näen, onko toiminta kannattavaa, Marjut selventää. Hän lähti yrittäjäksi realistisin tavoittein eikä haaveile suuresta yritystoiminnasta. - Yrittäjyyden mukanaan tuoma on ajankäytön vapaus on minulle tärkeää. Perhe on minulle se pääasia, eikä työ aja sen ohi, Marjut kertoo.

Haasteellisinta yrittämisessä Marjutin mielestä on oman tiensä raivaaminen, oman tunnettuuden lisääminen ja asiakkaiden saaminen. Myös oikean markkinointikanavan löytäminen on vaikeaa.  Marjut tekee kaiken itse. Ainoastaan yrityksen kirjanpito ostetaan ulkopuoliselta. Marjut tekee myös melko paljon kotikäyntejä. Hiljaisiin kausiin tottuminen on ollut Marjutista hieman hankalaa. Tällöin hän miettii, onkohan ottanut yrittämisen liian hövelisti. Vertaistukea Marjut saa muilta erikoishammasteknikoilta. Välillä yrittäminen on yksinäistä ilman työkavereita, mutta hän nautti itsenäisyydestä aiempien vuosien jälkeen. - Omaksi iloksi tätä teen ja olen tykännyt tosi paljon olla yrittäjänä, Marjut toteaa hymyillen.