Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » Foto Karelia aloitti toimintansa säpinällä

Foto Karelia aloitti toimintansa säpinällä

 

Toukokuussa 2017 kauppakeskus Opriin perustetun kahden hengen osakeyhtiön taustalla vaikuttavat valokuvausalan ammattilaiset Jani Kuittinen ja Markus Juvonen. Kaksikko on aiemmin työskennellyt samassa työpaikassa, mutta ajan saatossa idea oman yrityksen perustamisesta alkoi tuntua varteenotettavalta vaihtoehdolta. Molemmilta löytyy kaupallisen alan koulutus ja kova intohimo sekä kiinnostus valokuvausalaa kohtaan.

- Halusimme lähteä toteuttamaan omaa visiota ja pääsimmekin aloittamaan liiketoiminnan vauhdikkaasti. Kesäkuu oli positiivisella tavalla erittäin kiireinen, kertoo Markus Juvonen.

Yrityksen toimenkuvaan kuuluu kuvien ottaminen, valmistaminen, muokkaaminen ja entisöinti kaikilla mahdollisilla tavoilla. He ovat työskennelleet alalla yhteensä 25 vuoden ajan ennen oman yrityksen perustamista. Palveluntarjonta poikkeaa jokseenkin perinteisestä valokuvausliikkeestä.

- Otamme passikuvia ilman ajanvarausta ja toimitamme ne tarvittaessa suoraan poliisin järjestelmään. Lisäksi meiltä saa digitaaliset kuvat laadukkaiksi tulosteiksi tai vaikkapa lahjatuotteiksi nopealla aikataululla. Voimme myös siirtää vanhojakin kuvia digitaaliseen muotoon, ja tehdä jopa 110 x 150 cm kokoisia tulosteita erinäköisille paperi- ja pohjustusvaihtoehdoille. Perinteisen valokuvapaperin lisäksi tarjoamme myös materiaalivaihtoehtoja, jotka esimerkiksi voivat elävöittää kuvaa, Juvonen sanoo.

Yritys erottautuu muista toimijoista pääasiassa tulostimien, paperivaihtoehtojen ja suurkuvatulosteiden myötä. Tulevaisuudessa yrityksellä on myös suunnitelmissa kehittää omaa valmista tuotevalikoimaa sekä ottaa myyntiin oheistuotteiden lisäksi vaativaan harrastus- ja ammattikäyttöön tarkoitettuja kameroita ja muita tarvikkeita. Yrittäjien mukaan digitalisaatio muutti alaa rajusti yli 10 vuotta sitten ja tänä päivänä kivijalkamyymälöiden haasteena on kestää perässä. Yhteistyö muiden alan yrittäjien kanssa auttaa esimerkiksi tuotteistamisessa.

- Tietotaitoa jaetaan avoimesti, eikä aina tarvitse osata tehdä kaikkea itse. Valokuvausalalla on hyvä henki ja autamme paljon toinen toisiamme. Hyödynnämme omaa verkostoamme aktiivisesti, toteaa Juvonen.

Yrittäjät ovat mielissään siitä, että nykyisin asiakkailla on jo paljon valmiina laadukkaita kuvia, joista voidaan helposti tehdä erilaisia teoksia. Nykypäivänä myös verkko-ostosten tekeminen on asiakkaille tärkeää ja myös Foto Karelia on lanseerannut oman kuvapuolen verkkokaupan, jota he pyrkivät kehittämään jatkuvasti. Teknologian kehittyessä myös kuvien tulostaminen eri materiaaleille on luonut monenlaisia uusia mahdollisuuksia.

- Verkkokaupan mukana tulee tietenkin myös haasteita, koska sellaisen toteuttaminen ei ole teknisesti helpoimmasta päästä. Asiakkaan näkökulmasta sen tulee kuitenkin olla toimiva ja välillä siinä on haasteita saada kiinni asiakkaan visiosta, koska rajapintoja on useampia. Tässä mielessä tavallisessa asiakaspalvelutilanteessa pääsee paremmin kärryille siitä, mitä asiakas todella tarvitsee, kertoo Juvonen.

Pääasiassa valokuvausalalla itseoppineiden yrittäjien vinkit uusille yrittäjille ovat asiantuntija-avun hakeminen, usko omaan tekemiseen ja oman liikeidean ajattelu perusteellisesti monesta eri näkökulmasta – myös siltä kantilta, että se ei toimisikaan. Aidosta intohimosta työtä kohtaan on apua ja yrittäjät kokevat että itsensä toteuttaminen on palkitsevaa.

- Valinnanvapaus ja vastuu, luovuus, asiakkaat, yhteistyökumppanit, verkostoituminen… joka aamu on mukava tulla töihin, eikä tule mietittyä koska pääsee pois.

Tuore yrittäjäkaksikko päätyi Wirman yrityspalveluiden asiakkaiksi Googlen kautta. Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen heidät ohjattiin yrittäjyyskurssille, jonka jälkeen he sopivat tapaamisen yritysasiantuntija kanssa.

- Saimme hyödyllistä tietoa yrityksen perustamiseen, erityisesti byrokratiaan ja sparrausta liike-ideaan. Tämä antoi hyvät valmiudet muun muassa rahoitusneuvotteluita varten. Yleisesti tuen saaminen ja keskustelu sekä ideoiden jakaminen ulkopuolisten ammattitahojen kanssa on suositeltavaa. Meidän osaltamme yrityksen perustamisvaihe ja ensimmäiset puoli vuotta on mennyt mutkattomasti, päättää Juvonen.

Teksti: Jose Piironen
Kuva: Foto Karelia Oy