Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » Hiskin nettivideot

Breikkaavasta diplomi-insinööristä videoalan yrittäjäksi

Tohmajärveltä kotoisin olevan 28-vuotiaan Hiski Hämäläisen tie elokuvia ja mainosvideoita tekeväksi yrittäjäksi ei ole aivan tyypillisimmästä päästä. Hämäläinen on koulutukseltaan energiatekniikan diplomi-insinööri, mutta elämänkoulu on vienyt hänet videoiden pariin. Kaikki alkoi breakdancen harrastamisesta ja lajin kuvaamisesta, mistä tie vei palkituksi breakdance-elokuvien tekijäksi ja lopulta Hiskin Nettivideot –nimellä toimivaksi yrittäjäksi.

Hämäläinen aloitti videoiden kuvaamisen Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla harrastuskerhojen parissa. Yliopiston kirjastolta löytyi vuokralle laadukkaat kuvaus- ja editointivälineet. Niiden parissa Hämäläinen perehtyi alaan. Intohimo tekemiseen ja ammattimainen asenne on näkynyt Hämäläisen projekteissa alusta asti. 
- Kandintyön aiheekseni sain energiatekniikan osaston markkinoinnin kehittämisen, mikä motivoi kehittämään taitoja entisestään. Vein läpi ehdotukseni osaston mainosvideon tekemistä ja sekä YouTube-kanavan perustamisesta, Hämäläinen kertoo. 

Koreaan suuntautuneen työharjoittelureissun ohessa Hämäläinen työsti breakdancen maailmaan sijoittuvaa dokumenttielokuvaa. Hän osallistui dokumentillaan Filmi- ja videokuvaajien liiton SM-kilpailuun ja nappasi voiton nuorten sarjan parhaalla elokuvalla. Dokumentti voitti myös parhaan kansainvälisen dokumentin palkinnon Hollywoodissa järjestetyssä New York International Film Festival –tapahtumassa. Yliopistosta valmistumisen aikoihin Hämäläinen teki Suomi-breakdancen historiasta kertovan dokumentin. Näiden meriittien jälkeen Hämäläisen innostus kasvoi entisestään ja uusiin kuvausprojekteihin alkoi sadella pyyntöjä. 

Hyvin DI-opinnoissaan menestyneellä Hämäläisellä ei ollut opiskeluaikoinaan ollut suunnitelmissaan yrittäjyys, mutta projektien lisääntyessä Hämäläinen koki oman yrityksen perustamisen varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. 
- Ajatuksessa kiehtoi se, että saisin tehdä itselle tärkeitä juttua, kehittää oman näköisiäni projekteja ja määrittää itse aikatauluni, Hämäläinen toteaa. 

Hiskin Nettivideot –toiminimen Hämäläinen perusti puolitoista vuotta sitten. Ennakko-odotuksia yrittäjyyden suhteen Hämäläisellä ei juuri ollut ja hän koki yrityksen perustamisprosessin yllättävän helpoksi. Yritysmuodon päättäminen, tilitoimisto- ja ALV-asiat aiheuttivat jossain määrin päänvaivaa, mutta Wirman yritysneuvojilta sai perustamisvaiheessa hyviä vinkkejä. 
- Wirmaan on voinut myöhemminkin soittaa aina, kun joku asia on askarruttanut. Wirman avulla olen myös saanut hyviä kontakteja muihin yrittäjiin, Hämäläinen kertoo. 

Yrityksen perustamispaikkana Lappeenranta oli Hämäläiselle selvä ratkaisu, koska kaupungissa ei ollut paljon alan kilpailua ja hänellä oli täällä myös valmiit verkostot, joiden kautta erilaisiin projekteihin tuli pyyntöjä. Hiskin Nettivideoiden asiakaskunta on nykyään laajentunut Lappeenrannasta myös pääkaupunkiseudulle. 

Erityisiä markkinointiponnisteluja Hämäläisen ei ole tarvinnut tehdä, vaan asiakkaat ovat ottaneet yhteyttä häneen päin. Työ on puhunut puolestaan ja tieto yrityksestä kulkenut suusta suuhun sekä levinnyt sosiaalinen median kautta. Hämäläinen kokee erottuvansa muiden alan yrittäjien joukosta taidollaan tiivistää asioita ja kyvyllään tehdä aiheesta kuin aiheesta video, josta jää katsojalle hyvä mieli ja joka inspiroi ihmisiä. 
- Asiakkaan kanssa mietitään joskus pitkäänkin, mitä videolta halutaan, joten videon suunniteluun käytetään yleensä yhtä paljon aikaa kuin itse tekemiseen. 

Kuten yrityksen nimikin jo kertoo, Hiskin Nettivideoiden erikoisalaa ovat verkkoon tuotettavat mainokset. 
- Markkinointikanavana YouTube kasvattaa koko ajan suosiotaan ja mainostaminen siellä on tätä päivää. Asiakkaitani ovat pienet ja keskisuuret yritykset ja organisaatiot, joilla on selkeä kohderyhmä ja kohdealue, jolloin nettimarkkinointi on ainoa järkevä vaihtoehto. Lisäksi videoita teetetään messukäyttöön tai rahoituksen hakua varten, Hämäläinen kertoo. 

Diplomi-insinööritaustastaan Hämäläinen uskoo olevan videoalan yrittäjänä vaan hyötyä. 
- Teknologiayritysasiakkaiden kanssa taustani auttaa asiakasnäkökulman ymmärtämisessä. DI-koulutuksessa sain myös runsaasti ulkomaankokemusta, opin opiskelun sekä tekstin tuottamisen taidon ja pääsin mukaan kerhotoimintaan, joka oli yrittäjyyden kannalta opettavaista, Hämäläinen toteaa. 
- Jos olisin opiskellut elokuva-alaa, voisi minulla olla aivan erilainen näkökulma videoiden tekemiseen ja nykyiset projektit olisivat luultavasti jääneet tekemättä. Työskentelisin ehkä jossain suuremmassa firmassa tekemässä videoita isolla porukalla sen sijaan, että teen nyt omaa juttuani yrittäjänä, Hämäläinen lisää. 

Yrityksensä jatkosuunnitelmista Hämäläisellä on selkeä näkemys 
- Haluan kehittää omaa teknistä osaamistani vielä paremmaksi, jotta voin työstää entistäkin hienompia animaatioita ja graafisia ilmeitä. Uusia dokumenttiprojekteja työstän muun tekemisen ohessa. Haluan myös luoda lisää verkostoja, jotta pystyn nykyistä paremmin tarjoamaan esim. yritysilmeen osalta kokonaispalvelua, jossa hyödynnän osin verkostojani, Hämäläinen suunnittelee.