Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » LCA Consulting

Yliopistolta yrittäjäksi - LCA Consulting

Mikä on maailman suurin ympäristöuhka? Jos asiaa kysytään Antti Niskaselta, LCA Consulting Oy:n toimitusjohtajalta, niin vastaukseksi saadaan ilmaston lämpeneminen sekä luonnonvarojen kestämätön kulutus. – Kasvihuonepäästöt aiheuttavat lämpenemistä ja suurin osa päästöistä syntyy kaupungeissa, joissa niiden vähentämiseen voidaan myös tehokkaasti vaikuttaa, hän kertoo.
 
Taipalsaarelaislähtöisen Niskasen tie yrittäjyyteen alkoi energiatekniikan opinnoista Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta. Seuraavat yli kymmenen vuotta vierähtivät yliopistolla tutkijana, opettajana, projektipäällikkönä ja kaikenlaisen sekatyön tekijänä. Halu auttaa yrityksiä konkreettisesti vei lopullisesti Niskasen yrittäjän tielle. – Nyt pystyn jalkauttamaan koulutuksen ja tutkimuksen kautta saadun tiedon ja osaamisen suoraan yritysten sekä julkisen sektorin hyödynnettäväksi. Yritysten kilpailukyky paranee, kustannukset laskevat ja sivutuotteena maailmakin voi paremmin. Ei hullumpi homma, Niskanen kertoo hymyillen.

Yrittäjyys on tuntunut Niskasesta alusta asti omalta jutulta. – Tykkään tehdä töitä paineen alaisena. Olen vastuussa kaikesta ja voin syyttää vain itseäni jos homma ei toimi. Yrittäjyys on täynnä mahdollisuuksia ja antoisaa siitäkin huolimatta, että töitä pitää tehdä tunteja laskematta. Joku mielentilahäiriöhän tässä varmaan on, että pystyy elämään epävarmassa tilanteessa jatkuvasti, Niskanen toteaa naurahtaen.

Yliopiston tutkimustietoon perustuvan yrityksen Niskanen perusti noin kaksi vuotta sitten yhdessä kollegoiden kanssa. Tuotteiden ja palveluiden elinkaaren ympäristövaikutusten sekä materiaali- ja energiatehokkuuden hallintaan erikoistunut yritys tarjoaa asiakkaan tarpeisiin energia­, ympäristö­ ja jätehuoltoalan asiantuntijapalveluita. 

Yritys on ehtinyt saada lyhyessä ajassa merkittäviä asiakkaita. Referenssilistasta löytyvät niin Fortumin, Technopoliksen, Motivan kuin kaupunkienkin nimiä. Asiakkaille on tehty toimialasta ja tarpeista riippuen muun muassa selvityksiä lämmitystapamuutoksista, energiasäästökartoituksia sekä ympäristöohjelmia. – Teemme yrityksille muun muassa selvityksiä materiaalien käytöstä, joiden tavoitteena on minimoida hävikkiä. Tällöin ostettavaa materiaalia tulee vähemmän, niistä saadaan maksimihyöyty ja kustannukset laskevat. Yritykset voivat hakea tukea Työ- ja elinkeinoministeriöltä katselmuksien tekoon, Niskanen vinkkaa.

Yrityksellä on tilat viime syksynä avatussa Skinnarilan StartupMillissä. Niskanen on erityisen tyytyväinen tilan toimintamalliin. - En voisi kuvitella parempaa tilaa meille. Yhteisöllinen tila on tuonut toimintaamme paljon lisäarvoa. Hautomossa toimivilla yrityksillä on valtavasti tietoa aloittavien yritysten haasteista ja toiminnasta eikä meidän tarvitse etsiä vastuksia kaikkiin kysymyksiin ulkopuolelta. Jaamme vinkkejä avoimesti siitäkin huolimatta että osa yrityksistä on toistensa kilpailijoita. Myös yritysten henkinen tuki on todella suuri. Ei ole asiaa mistä siellä ei voisi puhua ja sparrausapua löytyy aina, Niskanen jatkaa.

Wirma Lappeenrannan tuki on ollut myös vahvassa roolissa yritystä kehitettäessä. – Meillä oli hieman ruusuisia kuvitelmia siitä miten oma tuote menisi kaupaksi. Olin insinöörimäisesti siinä uskossa, että asiakkaat ostavat erinomaisen tuotteemme saman tien. No eihän se ihan niin voi mennä. Emme olleet tuotteistaneet palveluitamme riittävän pitkälle ja varsinkin näitä asioita on tullut jumpattua paljon aina näihin päiviin asti. Olemme tavanneet vähintään viikoittain jonkun wirmalaisen kanssa ja osallistuneet Wirman järjestämiin koulutuksiin ja valmennuksiin. En tiedä onko Wirmassa ketään sellaista, jonka kanssa en olisi ollut tekemisissä yrittäjyyteni aikana, Niskanen kertoo hymyillen.

Yritys on parhaillaan luomassa Etelä-Karjalaan hanketta, jossa selvitetään alueella tuotettuja materiaali- ja jätevirtoja. - Toisen jäte on toisen raaka-aine ja pyrimme selittämään kuinka näitä alueen yritysten ja julkisten toimijoiden materiaalivirtoja hyödynnetään optimaalisesti taloudellisesta sekä ympäristöllisistä näkökulmista. Samalla pyritään luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja seudulle. Tämä kansantaloudellisestikin merkittävä asia on alueellisesti tärkeä ja toivomme yrityksiä hankkeeseen mukaan, Niskanen kertoo.