Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » Medis Mama Africa

Medis Mama Africa tuo tuulahduksen vieraista kulttuureista

Yrittäjyys on yksi tapa työllistää itsensä - myös maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Hyvänä esimerkkinä sitkeydestä ja periksi antamattomuudesta on Mediatrice Nyiramugisha ja hänen perustamansa liike Medis Mama Africa.  Kaupassaan hän myy aasialaisia ja afrikkalaisia ruokatarvikkeita sekä myös etenkin afrikkalaisen ihoon ja hiuslaatuun sopivaa kosmetiikkaa. Mediatricen matka yrittäjyyteen ei ollut mutkaton, mutta sitkeys ja päättäväisyys veivät eteenpäin.

Suomessa, ja erityisesti Lappeenrannan seudulla asuessaan ruandalaislähtöinen Mediatrice huomasi, että etniselle iholle ja hiuksille sekä ruoanvalmistukseen on vaikea löytää tuotteita Suomessa muualta kuin Helsingistä. Keskusteltuaan asiasta ystäviensä kanssa ja tehtyään lisää taustaselvitystä, hänelle alkoi hahmottua ajatus yrityksen perustamisesta. Tavoitteena oli avata yritys, joka toisi sekä kosmetiikkatuotteet että ruoanlaittoon tarvittavat raaka-aineet lähemmäksi kuluttajia Etelä-Karjalaan - ja miksei kauemmaksikin verkkokaupan avulla. Kotimaassaan Ruandassa hänellä oli ollut jo yritys, joten lähteminen yrittäjäksi Suomessa oli hänelle luonteva vaihtoehto. Lappeenrantaan Mediatrice päätyi 6 vuotta sitten asuttuaan ensin tovin Kotkassa. Hän kokee Lappeenrannan kotikaupungikseen.

- Maahanmuuttajien on haasteellista työllistyä perinteisesti toisen työnantajan palvelukseen. Tästä johtuen yrittäjyys ja oman kaupan avaaminen tuntui hyvältä ratkaisulta. Haluan työllistää itseni ja olla osa yhteiskuntaa - en elää erilaisten tukien avulla, Mediatrice kertoo.

Mediatrice aloitti yrittäjyyden vaatimusten selvittämisen käymällä Wirman yritysneuvojien luona ja mm.  koulutuksissa, joissa opetettiin liiketoimintasuunnitelman tekemistä ja liikeidean kirkastamista, markkinointia ja yrityksen taloutta. Koulutusten myötä myös yritystoiminnan käytännön asiat, kuten yritysmuodon valinta, selkeytyivät Mediatricelle.  

- Sain Wirmasta paljon tietoa yrittäjyydestä sekä apua liiketoimintasuunnitelman tekoon sekä  ja laskennassa. Lisäksi Wirmassa kannustettiin jatkamaan eteenpäin silloinkin, kun olin jo luovuttamassa haasteiden takia. Olen heille kiitollinen kaikesta avusta, Mediatrice kertoo.

Haasteita aloitukseen toi mm. se, että toiminnan rahoitus näytti olevan kiven takana. Neuvotteluja sekä TE-toimiston että Finnveran kanssa käytiin pitkäjänteisesti ja liiketoimintasuunnitelmaa päivitettiin useamman kerran vastaamaan viranomaisten tarpeita. Mediatrice neuvotteli sekä vuokranantajien että tavarantoimittajien kanssa vieden sitkeästi yritysideaansa eteenpäin. Kyselyitä tuotteista ja kaupan avaamisesta tuli Mediatricelle jatkuvasti, mutta hän ei pystynyt myymään tuotteita eikä markkinoimaan  niitä ennen kuin tarvittavat viranomaispäätökset oli saatu.

- Mikäli joku on aloittamassa yritystoimintaa, haluaisin kertoa terveisiä, että usko itseesi ja ideaasi. Älä luovuta ensimmäisen vastoinkäymisen myötä tai yksittäisen tahon mielipiteiden perusteella. Käy koputtamassa oville, jatka neuvotteluja, laske ja perustele - lopulta asiat liikkuvat eteenpäin. Kysy myös apua jos sitä tarvitset, Mediatrice neuvoo.

Medis Mama Africa-liike avautui lopulta marraskuussa 2014 Valtakadulle, ja avajaispäivänä liikkeessä kävi yli 300 kiinnostunutta. 
Tulevaisuudessa Mediatrice haluaa työllistää kauppansa avulla muitakin ja kertoo, että hänen kauppansa ja toimitilansa voisi toimia apuna, jos joku haluaa perustaa maahanmuuttaja-asiakkaita arjen asioissa opastavan infopisteen Lappeenrantaan.

Kuvan lähde: www.esaimaa.fi