Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » MuSiKa Musiikkikoulu Sirpa Kainulainen

Rakkaudesta harmonikansoittoon - MuSiKan tarina

Harmonikkataiteilija Sirpa Kainulainen perusti oman musiikkikoulun viime keväänä Wirma Lappeenrannan avulla.

Sirpa Kainulainen muutti Kontiolahden Lehmosta vuosi sitten Lappeenrantaan. Heinäkuussa hän pääsi muuttamaan uuteen kotiin Ruoholammelle. Muuton taustalla oli Kainulaisen puolison työpaikan Karjalan prikaatin lakkauttaminen. Mies sai työtä Lappeenrannasta Rakuunasoittokunnasta ja perhe muutti uuteen kaupunkiin. Sirpa Kainulainen itse oli työllistymishaasteen edessä.

Kainulainen oli toiminut 13 vuotta harmonikansoiton opettajana Joensuun konservatoriolla ja Keski-Karjalan musiikkiopistolla. 
– Harmonikansoiton opetusta ei ollut täällä tarjolla samoissa määrin, ja tätä halusin tehdä ehdottomasti. Lähdin heti opiskelemaan varhaisiän musiikkikasvatusta, koska lasten kanssa työskentely on sydäntäni lähellä, Kainulainen kertoo. 

Idea omasta musiikkikoulusta syntyi viime keväänä. Verotoimistossa asioidessaan Kainulaiselle vinkattiin Wirmasta, jonka palveluun hän kertoo olevansa hyvin tyytyväinen: 
– Sain erittäin kannustavaa palvelua toiminnan aloittamisen suhteen. Ohjeet olivat selkeitä ja niihin paneuduttiin huolellisesti. Minulle annettiin myös paljon aikaa opastuksen suhteen ja asiat käytiin läpi juurta jaksaen kanssani. 

Oman musiikkikoulun liikeideana on laajentaa harmonikansoiton opetuksen saatavuutta alueella, saada oppilasmassaa mahdollisimman paljon ja antaa lapsille mahdollisuuden tehdä musiikkia yhdessä, soittaa orkestereissa. MuSiKa tarjoaa 5-6 -vuotiaille lapsille harmonikkavalmennusta, 3-4 -vuotiaille harmonikkamuskaria ja kouluikäisistä lähtien harmonikansoiton opetusta ja kaikille ikäryhmille ryhmämusisointia. MuSiKasta voi myös tilata esiintyjiä. MuSiKa:n opetus on yleisen oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta. 

Harmonikkamuskari on uusi idea. 
- Tällaista toimintaa ei aiemmin ole juuri ollut, eikä varsinkaan tällä alueella. Harmonikkamuskarissa saa hyvää pohjaa instrumenttiopintoihin, Kainulainen perustelee. 

– Mukavasti toiminta on lähtenyt käyntiin. Syksyllä saatiin jo käyntiin Sammonlahdessa harmonikkaorkesteri kouluikäisille lapsille sekä Joutsenossa harmonikkamuskari 3-4 vuotiaille. Suunnitelmissa on myös harmonikkavalmennusryhmä 5-6-vuotiaille, Kainulainen lisää. 

Kainulainen itse aloitti musiikkiopinnot 7–vuotiaana soittimenaan piano. 9-vuotiaana rinnalle tuli harmonikka ja Kainulainen tiesi heti, että tämä on hänen juttunsa. Harmonikkataiteilijan määrätietoisesta luonteesta kertoo, että ammatinvalinta oli Kainulaiselle selvillä jo yläasteella samoin kuin työpaikat konservatoriolla ja opistolla. Hän valmistui klassisesta puolelta harmonikansoiton opettajaksi, mutta hänellä on myös vankka kokemus viihdemusiikista. 
– Haluan välittää oppilaille harmonikan monipuolisuuden. Jokainen löytää oman musiikkityylinsä ja ilonsa musiikista. Haluan myös toteuttaa omassa musiikkikoulussani yhteisprojekteja muiden taidelajien kanssa, kuten esim. tanssin ja sirkuksen kanssa, Kainulainen toteaa. 

MuSiKassa on tällä hetkellä parisenkymmentä oppilaista. Ihanteellinen määrä olisi Kainulaisen mukaan yhtä paljon kuin Joensuussa, eli noin 50 iältään 3-17 -vuotiasta lasta ja nuorta. Harmonikan musisoinnin aloittamisen kynnys on hyvin matala. MuSiKaan ei ole pääsykokeita ja instrumentin voi vuokrata opettajan avulla. 

Pohjois-Karjalan tapaan myös Etelä-Karjalassa on vahvat harmonikansoiton perinteet. Kainulaisen mukaan hyvää työtä on tehty ja tehdään edelleen. 
– Haluan tuoda tähän korteni kekoon. Haluaisin musiikkikoulussani antaa lapsille mahdollisuuden kasvaa ja juurtua mukaan tähän rikkaaseen kulttuuriin, Kainulainen toteaa lopuksi.