Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » Paikalliset panimoyrittäjät

Paikalliset panimoyrittäjät – Panimoyhtiö Tuju

Idea yrittäjyydestä ei kypsynyt yhdessä yössä, vaan ajatusta pohdittiin usealta kantilta, kertoo Jukka Mononen. Hän suunnitteli tulevan yhtiökumppaninsa Tuomas Mäkiniemen kanssa panimon perustamista pidemmän aikaa. Kun siihen aukesi sauma vajaa kaksi vuotta sitten, miehet eivät epäröineet tarttua toimeen. Heillä molemmilla oli olutharrastus taustalla ja tänä päivänä he suunnittelevat sekä panevat oluita oman osakeyhtiönsä, Panimoyhtiö Tuju, nimen alla.

Panimon perustaminen oman intohimon eli olutharrastuksen ympärille oli lopulta luonnollinen askel. Kummallakaan miehistä ei ollut aiempaa yrittäjätaustaa, mutta Tuomaksen lähiperheestä löytyy yrittäjyyttä. Ennen yrityksen perustamista molemmat miehet suorittivat pienpanimokurssin. Haastavinta panimoyrittäjyydessä on ollut tiukka ja jatkuvasti muuttuva alkoholilainsäädäntö, etenkin markkinoinnin suhteen. Lisäksi laitteiston hankinnassa muodostui yllättäviä haasteita toimittajasta johtuen. Kaikista haasteista kaikista kuitenkin selvittiin ja opittiin.

Parasta yrittäjyydessä oli ensimmäisten tuotteiden myytäväksi saaminen pitkän odotuksen jälkeen. Ensimmäinen Tujun kaupallinen olut oli kuivahumaloitu vehnäbock nimeltään ”Karjalan vehnäkoira”. Nyt on neljä panimon olutta kuluttajien saatavilla: Punane, Maalaine, Saison ja Sessio Ipa. Asiakkailta saatu palaute tuotteiden osalta on ollut hyvää. Se, että oma tuote maistuu, lämmittää aina yrittäjän mieltä. Mikäli paikalliset tuotteet kiinnostavat, on Tuju toistaiseksi ainoa pienpanimo Etelä-Karjalassa.

Erikoismaininnan panimoyrittäjän arjesta saa reseptien kehittely, mikä on Jukan mukaan aina yhtä mukavaa, varsinkin kun lopputuloksena on herkullisia oluita. Pienten oluterien skaalaaminen isompiin litramääriin vaatii tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Toisaalta 500 litran keittokoko mahdollistaa tilaajille myös erikoiserät, joiden kysyntä onkin ollut nousussa. Valmistuksessa yrittäjät pyrkivät käyttämään paikallisia raaka-aineita, joista esimerkkinä mainittakoon Joutsenkosken Mylly Ja Voiman kaurahiutaleet.

Alkavalle yrittäjälle tukea

Yrittäjät saivat Wirmalta apua muun muassa taloussuunnitelmiin ja sidosryhmien tavoittamiseen. Suurimpana konkreettisena Wirman apuna Jukka mainitsee toimitilojen löytymisen Meijerinkadulta Lappeenrannasta. Vanhan meijerin tiloissa on aiemminkin tehty olutta, joten ne sopivat erinomaisesti panimolle.

Riittävät tilat Meijerinkadulla sopivat tähän tilanteeseen eikä remontteja ole tarvinnut tehdä. Lisäksi tiloissa on laajentamisvaraa tulevaisuutta ajatellen. Keskeinen sijainti kaupungin keskellä ja valtatien läheisyydessä mahdollistaa nopeat toimitukset asiakkaille. Logistiikkaa helpottaa lisäksi oma lastauslaituri, josta kuljetukset on helppo lähettää matkaan.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Uusien tuotteiden osalta Tuju säilyttää salamyhkäisen otteen. Kysyttäessä Jukka paljastaa vain, että tulossa on jotain ”mustaa” ja tulevalla viikolla lanseerataan uusi tuote kegissä eli tynnyrissä. Yrittäjien päätavoitteena ei ole ollut tuottaa niin kutsuttua maitokauppavahvuista olutta. Toistaiseksi pääpaino on ollut Alkon sekä ravintoloiden myynnissä. Useiden oluttyylien kohdalla maitokauppavahvuudet vaativat usein kompromisseja, joihin yrittäjät eivät halunneet taipua.

Lähitulevaisuudessa panimon on tarkoitus saavuttaa 50 000 litran vuosirajapyykki. Samalla yrittäjät pyrkivät välttämään ylihinnoittelua tavoitellen kohtuuhintaista lopputuotetta. Jukan mukaan ulosmyyntioikeus panimoille helpottaisi huomattavasti varsinkin paikallisten asiakkaiden palvelemista. Juuri paikallisten asiakkaiden palveleminen suoraan panimolta onkin yksi Jukan mainitsemista tulevaisuuden suunnitelmista ja unelmista.

Panimoyhtiö Tuju Facebookissa