Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » Simolan kotityöpalvelut

Kotiapupalveluilla kasvuun

Taru Sallinen, 35, perusti Simolan Kotityöpalvelut joulukuussa 2014. Yritys tarjoaa apua kodin erilaisiin tehtäviin; viikko- tai kausisiivoukseen, ikkunoiden pesuun, henkilökohtaisiin avustustehtäviin tai vaikka ruoanvalmistukseen. Nyt huhtikuussa 2016 yrityksen toiminta on kasvanut enemmän kuin Taru olisi uskaltanut kuvitellakaan. Aiemmin yhden naisen yritys työllistää nyt kymmenen henkilöä ja selvittelee varovaisesti laajentumista muihin kaupunkeihin.

Vuonna 2014 Taru oli vielä töissä Lappeenrannan Kasinolla. Taru on opiskellut sekä kauppaopistossa että ammattikorkeakoulussa mm. palvelutuottamista ja johtamista. Hän oli tehnyt töitä palveluammateissa ja nauttii erityisesti kanssakäymisestä ihmisten kanssa.  Samalla hän oli aina haaveillut oman yrityksen perustamisesta. Jopa yksi hänen päättötöistään on tehty yrityksen perustamisesta.

– Ensimmäisen kerran yrittäjyys oli lähellä 2000-luvun alkupuolella. Harkitsin yrityksen perustamista vakavasti, mutta elämäntilanteeni oli silloin hyvin erilainen. Opintoni olivat kesken ja lapset olivat vasta tähtenä taivaalla. Tiesin, että haluaisin keskittyä perustettavaan yritykseen täysillä. Sillä kertaa päätin, ettei aika ole vielä sopiva.

Yli kymmenen vuotta myöhemmin marraskuussa 2014 Tarulle heitettiin ajatus pesulayrityksen toiminnan jatkamista. Palat alkoivat loksahdella paikoilleen.

– Olin pitkään kypsytellyt ajatusta yrittäjyydestä ja samalla seurannut julkista keskustelua lapsiperheiden ja ikäihmisten avun tarpeesta, joten tiesin että sillä sektorilla olisi tilausta palveluille. Tuntui kuin lamppu olisi syttynyt. Halusin perustaa yrityksen, joka tarjoaa sekä kotiapu- että pesulapalveluita. Mieheni totesi asiasta kuultuaan: ”Jaahas. No, sitten meidän täytyy alkaa laskemaan.” Aloimme yhdessä selvitellä, laskea ja työstää ideaa. Päätöksen tehtyäni irtisanouduin työstäni ja kahden viikon jälkeen meillä oli liiketoimintasuunnitelma, talouslaskelmat ja perustamispaperit tehtynä, starttiraha haettuna ja hyppy tuntemattomaan edessä.

Apua matkan varrella

Yrityksen perustaminen lähti helposti etenemään. – Oma luonteeni on ollut suuresti hyödyksi yritykseen liittyvissä asioissa. Harvoin koen asioita ylitsepääsemättömäksi, ja uskon että tekemällä ja kysymällä pääsee eteenpäin, Taru hymyilee.

Matkan varrella tuli kuitenkin tarve saada lisätietoa ja ohjausta eteenpäin eri asioihin liittyen, ja näissä Wirmankin yritysneuvojat ovat olleet apuna.

– Wirmassa olen jutellut useamman henkilön kanssa. mm. starttirahaa hakiessa, kasvuvaiheen alussa sekä nyt kun suunnittelemme toimenpiteitä laajenemiseen liittyen. Olen saanut Wirmasta tietoa ja tukea, sekä tsemppausta eteenpäin. Myös ELY-keskus ja TE-toimisto ovat olleet avuksi matkan varrella.

Tukirahoitukseen liittyen Taru haluaa lähettää viestin. - Vaikka kaikki asiantuntijat ja yritysneuvojat ovat hyviä asiakaspalvelijoita, pitäisi tukirahoitukseen liittyvät systeemit saada huomattavasti kevyemmäksi ja toimivammaksi, lähestymisen kynnys matalammaksi ja yrityksen menestymisen potentiaalin arviointi mahdolliseksi myös ihan pienille yrityksille. Pienen yrittäjän näkökulmasta tuntuu siltä, että jo valmiiksi suuria ja menestyviä yrityksiä rahoitetaan helpommin.

Pienestä suureksi

Simolan kotityöpalveluiden toiminta on muuttunut runsaan vuoden aikana hieman alkuperäisestä. Alussa palveluihin sisältyi yksittäisten ihmisten talouksien viikkosiivoukset ja kotiapu, ja niitä täydensi pesulapalvelut. Syyskuussa 2015 pesulapalvelut päätettiin jättää pois kausiluontoisuuden ja vähäisen kysynnän vuoksi. Nyt yritys keskittyy pääasiassa kotiapu- ja siivouspalveluiden tuottamiseen. Pesulapalveluista Simolan kotityöpalvelut teki yhteistyösopimuksen paikallisen yrittäjän kanssa.

Oman yrityksen kautta Taru pystyy tekemään sellaista työtä mistä todella pitää, auttamaan muita, työllistämään ja tuomaan liiketoimintaa myös muille seudun yrittäjille.

– Minulle on tärkeää että työlläni on merkitystä. Minua ajaa eteenpäin tahto auttaa muita ihmisiä. Asiakkainani on ihania ihmisiä – halaamme, nauramme ja keskustelemme milloin mistäkin asioista.

Tulevaisuuden suunnitelmia Simolan Kotityöpalveluiden suhteen tehdään koko ajan.

– Toiminnan ylläpitäminen on tietysti se ensisijainen tavoite, mutta yhtä tärkeätä on toiminnan kehittäminen. Luonteeseeni kuuluu, että teen paljon töitä, elän hetkessä ja teen ratkaisut tilanteen mukaan. Tällä hetkellä teemme töitä ensisijaisesti Lappeenrannan alueella sekä esim. Lemillä ja Välijoella. Muitakin suunnitelmia on, mutta niistä ehkä myöhemmin lisää.

Taru lähettää myös terveisiä yritystä perustaville tahoille:

– Jos haluat tehdä jotakin, ota rohkeasti riski! Ole varma siitä mitä teet, tee työsi huolella ja hyvin sekä luota itseesi. Epäonnistumista ei kannata pelätä, vaikka realisti onkin hyvä olla. Kun lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan niin on uskallettava tehdä, kysyä, ottaa selvää ja verkostoitua! Ne auttavat jo paljon eteenpäin!