Ota yhteyttä

Etusivu » Palvelut » Yritystarinat » Tehokasta laadunvalvontaa konenäöllä

Tehokasta laadunvalvontaa konenäöllä

Kun startup-yritys pureutuu konenäköön, hahmontunnistukseen, älykkääseen laskentaan, koneoppimiseen, tomografiaan, tilastolliseen inversioon ja mekatroniikkaan, niin mistä ihmeen liikeideasta ja rakettitieteestä oikein on kyse? Antaapa itse yrityksen eli Finnos Oy:n toimitusjohtajan Jere Heikkisen vastata.

– Jos totta puhutaan, niin tämä jos jokin, on sitä oikeaa rakettitiedettä. Finnos nimittäin tarjoaa älykkäitä konenäkö- ja laadunvalvontajärjestelmiä kaikkialle teollisuuteen, missä kulkee tavaraa linjastolla, esimerkiksi saha-, sellu- ja energia- sekä valmistavaan teollisuuteen, avaa Heikkinen.

Sahateollisuudessa, johon Finnos nyt aluksi keskittyy, se tarkoittaa, että yritys tekee tukeille digitaalista laadunvalvontaa konenäköteknologian avulla.

Finnoksen kehittämä konenäkökontti toimii kuten sairaaloista tuttu röntgenlaite. Se kuvaa linjastolla, lyijykontin läpi kulkevan tukin röntgensäteellä – läpäisee sen ja muodostaa tukista röntgenkuvan.

Ohjelmisto tekee tukista täydellisen 3D-mallin ja pystyy näin laskemaan sen laatuominaisuudet. Mittauksen ansiosta erilaatuiset tukit voidaan tarkasti erotella ja sen jälkeen ohjata oikeaan jalostusvaiheeseen.

– Järjestelmämme avulla asiakkaamme säästävät aikaa ja työvoimaa sekä lisäävät tuotantoprosessinsa tehokkuutta. Liikeideamme perustuu pitkälti lean-ajatteluun, Heikkinen kertoo.

Keväällä 2016 Lappeenrantaan perustetun startupin erityisosaamista ovat erityisesti röntgen-, laser- ja kamerasovellukset.

Finnoksen tuotteita ovat Wood-X, Chip-X, Tile-X ja saksalaisen yhteistyökumppanin tuote on Joro-X. Kaikki tuotteet ovat laajennettavissa mittausmoduuleilla, jotka perustuvat eri mittaustekniikoihin, kuten röntgenkuvantamiseen tai laser- ja värikameroihin.

Juuret lahtelaisessa pioneeriyrityksessä

Startup ei aloittanut tyhjältä pöydältä, vaan sen juuret ovat lahtelaisessa, jo vuonna 1988 perustetussa Bintec Oy:ssä, jonka liiketoiminnan Finnos osti sen perustajan siirryttyä eläkkeelle.

Suomessa Bintec oli alan pioneeri, joka valmisti teollisuusröntgenlaitteita erityisesti sahateollisuuden käyttöön. Jere Heikkinen työskenteli aiemmin Bintecin tutkimusjohtajana.

– Bintec tarjosi röntgenteknologiaa. Me rakennamme sitten siihen päälle uutta teknologiaa, sanoo Heikkinen.

Heikkisen mukaan Finnos on – Bintecin kokemus mukaan lukien – mitannut yli miljoona kilometriä tukkia ja lasermitannut tukkeja jopa Marsin ympäri ja takaisin eli yhteensä noin 50 miljoonaa kilometriä.

– Kaiken kaikkiaan olemme mitanneet tukkeja peräti 70 miljoonaa kuutiometriä. Aika harvalla yrityksellä on maailmanlaajuisesti näin paljon kokemusta tukkien mittaamisesta ja röntgentekniikasta.

Heikkinen sanoo, että sahateollisuus on nyt herännyt röntgenteknologian hyötyihin ja resurssitehokkuuteen. Röntgenmittaaminen ei kuulemma ole helppoa, ja juuri siinä piilee Finnoksen osaamisen ydin.

– Me ikään kuin sukellamme siihen asiakkaan prosessiin. Kehittämässämme kontissa on kaikki tarvittava teknologia sisällä. Lisäksi kontti on modulaarinen, eli halutessaan siitä saa räätälöityä tosi monenlaisia versioita.

Kovaa työtä ja huippuosaajia

Mutta palataan startupiin. Finnoksessa on silmin nähden vauhti päällä. Yritys on kasvanut perustamisvaiheen kuuden henkilön pajasta jo 17 työntekijän vahvuiseksi yritykseksi.

Henkilöstö koostuu ohjelmisto-, liiketoiminta- ja mekaniikkaosaajista. Joukossa on tekniikan tohtoreita, diplomi-insinöörejä ja kauppatieteiden maistereita ja tuotannon työntekijöitä.

Tiimiin kuuluu ihmisiä Venäjältä, Hollannista, Iranista sekä Suomesta, joten englanti on pääasiallinen työkieli. Tänä kesänä tuotannossa on ollut kiireapuna myös kesätyöntekijöitä Saimaan ammattikorkeakoulusta.

– Jatkossa haluamme palkata tietotyöläisiä eli matemaatikkoja ja tietojenkäsittelijöitä, sanoo Heikkinen, jonka omat juuret ovat Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) laskennallisessa tekniikassa.

Sattumaa vai ei, yritys sijaitsee osuvasti Tukkikadulla, entisissä Polan vaatetehtaan tiloissa. Tilaa on yhteensä 1000 neliön verran konttien tuotantohalleineen ja toimistoineen. Tiloista löytyy myös musiikkistudio luovia taukoja varten, sillä työntekijöiden joukossa on useampi harrastelijamuusikko.

Konenäkökonteille on kysyntää

Tämän vuoden aikana Finnos toimittaa jo kuusi konenäköön ja laaduntarkkailuun perustuvaa konttia Suomeen ja maailmalle. Vuoden 2018 tavoitteena on myydä samaisia kontteja 10 kappaletta. Viimeisin kauppa on juuri tehty Stora Ensolle Ruotsiin.

– Jatkossa tavoitteenamme on olla maailman johtava konenäköjärjestelmien tuottaja. Se on mahdollista, sillä toista tällaista tuotetta ei ole maailmassa, kehaisee Heikkinen.

Yrityksen uskoo muutkin. Finnos teki vastikään yhteistyösopimuksen saksalaisen Jörg Elektronikin kanssa. Yhteistyön avulla on tarkoitus saada jalansijaa Euroopan markkinoilta, koska saksalaisella kumppanilla on vahvat verkostot valmiina.

Finnokseen on tulossa tutustumaan myös vienninedistämisorganisaatio Finpro. Toimitusjohtaja Heikkinen kertoo, että verkostot ovat tarpeen, sillä kilpailu on kovaa ja töitä pitää tehdä vereslihalla, jotta selviää väliin hyvin vaativassakin sakkipelissä eikä tule syödyksi.

Finnoksen ensimmäisen tilikauden liikevaihto tulee olemaan 2–2,5 miljoonan euron luokkaa. Aluksi on panostettu myymiseen. Nyt valvotaan asennuksia, kunnes jonkun ajan päästä panostetaan taas lisää myyntiin.

– Kaiken keskiössä on asiakas. Me haluamme olla asiakastyytyväisyyden osalta ykkösiä. Sen takia aloitimme koko bisneksen yli sadalla asiakaspalaverilla. Ne avasivat silmät uuden tuotteen suunnitteluun, asiakastarpeisiin ja markkinaan, lataa Heikkinen.

Lappeenrannassa on kaikki!

Heikkinen kertoo, että Finnokselle Lappeenranta on luonnollinen sijainti, koska yritys tekee kehitysyhteistyötä LUT:n kanssa. Iso osa yrityksen työntekijöistäkin on LUT:n tai Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoita tai niistä valmistuneita.

– Etelä-Karjalassa on myös pitkät perinteet puuteollisuudessa ja täällä sijaitsee muun muassa UPM ja Stora Enso, jotka ovat asiakkaitamme. Lisäksi me lähes kaikki perheinemme asumme täällä.

Wirman yrityspalvelut puolestaan on ollut vahva yhteistyökumppani LUT:ssa järjestetyssä yrityshautomossa, jossa Finnoskin on yrityksenä ollut mukana. Vuonna 2016 Wirma tarjosi yritysvalmennusta Finnoksen perustajille markkinointipaneelissa, jossa olivat mukana yritysasiantuntija Aleksi Rustholkarhu Wirmasta sekä Mirka Rahman Lappeenrannan kaupungin viestinnästä.

– Lappeenranta on hyvä paikka elää ja yrittää. Yksi toive meillä kuitenkin on: kaupunki tai jokin muu taho voisi järjestää huokeita ja yhteisöllisiä tiloja potentiaalisille aloittaville yrittäjille Helsingin Startup Maria -keskuksen tyyliin, Heikkinen vinkkaa.

teksti: Laura Tikkanen