EM Installation Service Oy

Vesa Huupposella on takanaan pitkä ura ABB:llä ja parissa muussa sähkökoneisiin liittyvässä yrityksessä. Hän on ollut mukana asentamassa satoja generaattoreita ja sähkömoottoreita ympäri maailmaa. Ura ja samat työt jatkuvat nyt omassa yrityksessä EM Installation Service Oy:ssä.

Kaupparekisterin mukaan Huupposen yrityksen toimiala on teollisuuden koneiden ja laitteiden asennus, huolto ja suunnittelu sekä alaan liittyvä konsultointi. Tie tällaiseen osaamiseen on ollut pitkä.

- Tämä ala on sellainen, joka opitaan tekemällä, Huupponen sanoo.

- Vaikka koneet ja laitteet ovat pääsääntöisesti samanlaisia, olosuhteet vaihtelevat ja vain kokemus tuo varmuuden selvitä erilaisista tilanteista.

- Tietenkin moottorit ja generaattorit kehittyvät kuten muutkin koneet ja laitteet, ja osaamista pitää päivittää, tai itseasiassa se käytännössä päivittyy koko ajan uusien sähkökoneiden kanssa työtä tehdessä.  

Wirmasta apua perustamiseen

Ajatus oman yrityksen perustamisesta syntyi pikkuhiljaa. Se jalostui perustamisasiakirjaksi vajaa vuosi sitten.

- Otin yhteyttä Wirma yrityspalveluihin, kun löysin sen googlettamalla, Huupponen kertoo.
- Asiat etenivät vaivattomasti ja sain apua liiketoimintasuunnitelman tekoon sekä moniin muihin avoimiin kysymyksiin. Minun tapauksessani kaikki oli helppoa senkin takia, että yrityksen osaaminen ja pääoma on aineetonta tietotaitoa minun päässäni.

Huupponen pestasi heti itselleen tilitoimiston, sillä hän on vakaasti sitä mieltä, että hän osaa asentaa moottoreita ja tilitoimisto osaa puolestaan hoitaa kirjanpitoa. Uusi yrittäjä oli heti luottavainen tulevaisuuden suhteen.

- Minulle oli jo ensimmäinen tilaus tullut ennen kuin EM Installation Service Oy oli virallisesti perustettu. Tein kuitenkin maltillisen liiketoimintasuunnitelman, sillä missään vaiheessa tarkoitus ei ollut täyttää tilauskirjaa täpötäyteen.

Yksi tärkeä syy yrityksen perustamiseen nimittäin oli se, että perheelle ja vapaa-ajan harrastuksille jäisi enemmän aikaa. Nyt Huupponen tekee noin puolet ajastaan töitä ja toinen puoli on varattu vapaa-ajalle.

- Toki tämä työ kuljettaa minua ympäri maailmaa ja ne työjaksot ovat hyvin intensiivisiä.

Laajentaminen ei ajankohtaista

Huupponen käyttää työssään tilaajan työkaluja, sillä raskaitten moottoreiden ja generaattoreiden asennukseen tarvitaan kalliita erityistyökaluja, jotka ovat usein myös kookkaita ja painavia. Mukana on silti omat käsityökalut ja sähköiset mittalaitteet.

- Se on kaikille sopiva järjestely, sillä tilaajalla nämä työvälineet joka tapauksessa on ja näin ne ovat käytössä, eikä tyhjän panttina varastossa. Myös työntekijät tulevat usein joko tilaajalta tai loppuasiakkaalta. Minulla on tosin listoilla yksi asiantuntija, johon luotan ja jota pyydän silloin tällöin kaveriksi keikalle.

Huupponen sanoo, että alan todellisia osaajia on harvassa ja siksi hän pitää tilaukset sellaisella tasolla, että luottomiehityksellä pärjätään. Yrityksen laajentaminen ei ole mkokonaan poissuljettu ajatus, mutta Huupponen ei kiirehdi asian kanssa.

- Olen todella tyytyväinen tilanteeseen nyt, hän sanoo.
- Itseensä kannattaa sijoittaa ja minun tapauksessani se tarkoittaa, että en ahnehdi liikaa ja pidän kaikki vakuutukset eläkemaksut kunnosta, hän jatkaa.

Kaikkea ei tarvitse tietää itse

Huupponen on kertonut Wirman palveluista myös tuttavilleen. 

- Sain todella asiantuntevaa apua ja monia neuvoja, joita en alun perin edes osannut kysyä. Huomasin, että meillä on ilmaiseksi saatavilla tosi kattava paketti palveluita koko yrityksen elinkaaren ajalle.

Huupponen pohtii vielä, että miten ei ollut aiemmin löytänyt Wirman palveluja.

- Ehkä sitä kiinnittää huomiota vain asioihin, jotka ovat ajankohtaisia, hän miettii.

- Olisi hyvä, että palvelut saisivat enemmän näkyvyyttä, jotta mahdollisimman moni hyötyisi niistä. Oman yrityksen perustaminen on iso asia, kaikki tieto, mikä vähentää epävarmuutta yrityksen perustamisesta ja yrityksen tulevaisuudesta, on hyväksi ja antaa mielenrauhaa. Kaikkea ei tarvitse itse tietää, pitää vain osata hakea apua, käytännössä tietotaitoa, oikeasta paikasta.

Tilaa uutiskirje

Vinkkaamme Wirman kuukausittain ilmestyvässä uutiskirjeessä Lappeenrannan seudun hyödyllisistä koulutuksista, tapahtumista ja muista ajankohtaisista teemoista.

Tutustu Lappeenrannan kaupungin Wirma yrityspalveluiden tieto- ja rekisteriselosteeseen tästä ja evästekäytäntöihin tästä.