Suomalaisia tuotteita aasialaisilla mausteilla

Amy ja Thinh Truongin kahvilassa – vai pitäisikö sanoa teehuoneessa – Kimpisessä on kotoisa tunnelma. Eri ikäiset vieraat nauttivat kiireettä välipalaa tai paikan erikoisuutta kupla- eli helmiteetä. Yrittäjäpariskunta ei puhu asiakkaista, sillä se ei sovi paikan luonteeseen.

- Kun perustimme Tea ’n Rollin, halusimme luoda tänne Lappeenrantaan palasen aasilaista kotiamme, selittää Amy Truong.

- Toivomme, että ihmiset tulevat tänne viihtymään, keskustelemaan ja syömään kiireettä. Meillä on aina aikaa keskustella heidän kanssaan ja monista on tullut ystäviämme.

Amy Truong perusti kaupungin ainoan kuplateepaikan miehensä Thinh Truongin kanssa kesällä. Nuoret olivat huomanneet, että suomalaiset juovat paljon kahvia verrattuna heidän kotimaahansa Vietnamiin – tai yleensä Aasiaan – jossa teenjuonti on yhtä tärkeää kuin Englannissa konsanaan ja monille sen nauttiminen hyvässä seurassa on suorastaan elämäntapa.

- Olimme jo jonkin aikaa pohtineet yhteisen yrityksen perustamista, ja ajatus omasta teepaikasta alkoi tuntua koko ajan houkuttelevammalta, Thinh sanoi.

- Teimme aika pitkään tutkimustyötä ja tässä ollaan, lisää Amy.

Kaikki alkoi luontoretkestä

Sekä Amy että Thinh ovat molemmat ovat kiertäneet maailmaa.  On sattumien summa, että alun perin Vietnamista kotoisin oleva pariskunta löysi toisensa Suomen Lappeenrannassa.

- Muutin 12-vuotiaana Vietnamista Pohjois-Amerikkaan ja sieltä tänne opiskelemaan stipendillä ydinvoimatekniikkaa, kertoo Thinh.

- Minä puolestani ehdin kiertää Korean, Saksan ja Kreikan ennekuin pääsin tänne opiskelemaan markkinointia, Amy nauraa.

He tapasivat toisensa opiskelijoiden luontoretkellä ja reilu vuosi sitten tapaaminen johti alttarille. Sukurakkaan pariskunnan häät jouduttiin koronapandemian takia järjestämään osin netissä, mutta onneksi nyt on suunnitteilla oikea perhetapaaminen Suomessa. 

Apua netistä, ystäviltä ja yhteiskunnalta

Amy ja Thinh osaavat suomea jonkin verran, se ei kuitenkaan riittänyt täysin, kun he ryhtyivät selvittämään, mitä kaikkea yrityksen perustaminen Suomessa vaatii.

- Onneksi löysimme englanninkielistä materiaalia muun muassa youtubesta ja monet ystävämme kertoivat, mistä voi saada apua, kun suunnittelee omaa liiketoimintaa, sanoo Amy.

- Niin löysimme TE-keskuksen ja Wirma yrityspalvelut.

Kaikkiin kysymyksiin löytyi vastaukset. Truongit ovat kiitollisia siitä, että he saivat kädestä pitäen apua käytännön kysymyksissä ja esimerkiksi starttirahahakemuksen kanssa.

- Jouduimme ottamaan myös pienen lainan, mutta emme ole siitä kamalan huolissamme, vaikka tietenkin eräänlainen epävarmuus on koko ajan läsnä, Thinh kertoo.

- Olemme todella innoissamme tästä kokemuksesta ja olemme varmoja, että tämä tulee auttamaan meitä myös tulevaisuudessa, on se sitten missä vaan.

Lähes kaikkea saa Suomesta

Haasteet eivät toki loppuneet siihen, kun tila (entinen Cafe Iisak ja Kulmabaari) oli valmis ja toiminimi perustettu. Harva tulee ajatelleeksi, miten paljon selvitettävää on esimerkiksi suomalaisessa ravintolahygienialainsäädännössä tai toimitusketjuissa.

Eksoottinen paikka hankkii suurimman osan tarvitsemistaan tuotteista Suomesta, jopa ihan lähiseudulta.

  • Me käytämme muun muassa paikallisen paahtimon kahvia ja teetäkin löytyy Suomesta, vaikka joitakin laatuja tilaamme Englannista, Amy kertoo.
  • Alun perin kuplatee on Taiwanista ja valmistamme sitä perinteitä kunnioittaen, mutta kaiken kaikkiaan valtaosa tarjonnastamme valmistetaan suomalaisista raaka-aineista.

Sanojensa vakuudeksi Amy näyttää erehdyttävästi sushilta näyttävää *)XXX, jonka riisi ja lohi on ostettu Suomesta. Mausteita tilataan joskus kauempaa, vaikka nykyisin niitäkin saa jo hyvin Suomesta.

  • Valmistustavalla ja mausteilla lisäämme ruokiin ja juomiin aasialaista twistiä, Truongit kertovat.
  • Siten me voimme jakaa palan kotimaatamme täällä olevien ystäviemme kanssa.

Lue lisää täältä: Bubble tea cafe | Teanroll | Lappeenranta

Tea ’n Roll, Urheilukatu 6, Lappeenranta
 

Tilaa uutiskirje

Vinkkaamme Wirman kuukausittain ilmestyvässä uutiskirjeessä Lappeenrannan seudun hyödyllisistä koulutuksista, tapahtumista ja muista ajankohtaisista teemoista.

Tutustu Lappeenrannan kaupungin Wirma yrityspalveluiden tieto- ja rekisteriselosteeseen tästä ja evästekäytäntöihin tästä.