Toimintaterapia Pieta Oy, Pieta Peltomaa

Pieta Peltomaa on ollut toimintaterapeutti lähes 20 vuotta. Hän perusti lokakuun alussa oman yrityksen entisen pitkäaikaisen työnantajansa ja yritysneuvojien tuella. Niin työssä kuin yrityksen perustamisessa on tärkeää pyytää apua ja jakaa vastuuta.

Toimintaterapia on tiimityötä: vanhemmat ja koulu ovat tärkeä lähiverkosto

Toimintaterapia on vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta ja sitä saa tehdä vain laillistettu toimintaterapeutti. Sitä myös valvotaan tarkasti. Lappeenrannassa työskentelevän Pieta Peltomaan mielestä se on hyvä asia, vaikka toimintaa liittyykin paljon lupa- ja sopimusasioita.

- On kaikkien etu – niin asiakkaiden, jotka ovat pääsääntöisesti lapsia – kuin lähiverkoston ja terapeutinkin kannalta, että toiminta on läpinäkyvää ja valvottua.

Kiteellä syntynyt Peltomaa opiskelin toimintaterapeutiksi Lappeenrannassa. Sen jälkeen työ vei hänet Pohjanmaalle, Kauhajoelle, jossa hänellä on myös perhesiteitä.

- Minulla oli hyvä työpaikka Terapiina -nimisessä yrityksessä, Peltomaa kertoo.

- Kun minulle tuli mahdollisuus luoda yrityksen etäpiste tänne Lappeenrantaan, en epäröinyt hetkeäkään.

Yritys pystyyn ennätysajassa


Peltomaa laajensi Terapiinan toimintaa ja perusti Lappeenrantaan toisen toimipisteen.

- Pyöritimme kahden-neljän toimintaterapeutin voimin yritystä täällä noin 17 vuotta, Peltomaa kertoo.

- Sitten työnantaja ilmoitti viime kesäkuussa, että Lappeenrannan toimipiste lakkautetaan.

Vaihtoehtoja oli kaksi: joko toiminta loppuu kokonaan tai sitten Peltomaa ostaisi liiketoiminnan ja ryhtyisi pyörittämään omaa yritystä jatkaakseen työtään.

- Uuden työpaikan etsiminen ei houkutellut, enkä myöskään halunnut katkaista monia useampiakin vuosia kestäneitä asiakassuhteita, Peltomaa muistelee.

- Kun vielä silloinen työnantajani antoi minulle täyden tukensa siirtymävaiheessa, päätin ottaa riskin ja yrittää saada asiat järjestymään, jotta oma yritys olisi mahdollista aloittaa.

Peltomaa marssi Wirma yrityspalveluihin ja hoiti yrityksen perustamiseen liittyvät paperityöt nopeasti Jose Piirosen kanssa.

- Byrokratia pelotti minua alussa, ja oli todella rauhoittavaa saada siihen apua. Kiitos siitä Wirmaan.

Oma lukunsa oli sitten saada aluehallintoviranomaisilta asiaan kuuluvat luvat sekä sopimukset kuntoon Kelan ja Eksoten kanssa. Nämä asiat oli saatava kuntoon, jotta oma yrityksen aloittaminen oli edes mahdollista.

- Asiakkaat tulevat terapiaan tällä hetkellä suurimmaksi osaksi Kelan kuntoutuspäätöksellä, Peltomaa selittää.

- Tai sitten maksusitoumuksen määrittää asiakkaasta hoitovastuussa oleva taho, eli täällä useimmiten Eksote tai vakuutusyhtiö.

Isosta jännityksestä ja epävarmuuden aiheuttamasta stressistä huolimatta kaikki hallinnolliset ja sopimusasiat saatiin kuntoon muutamassa kuukaudessa ja uusi yritys Toimintaterapia Pieta Oy oli pystyssä 1.10 ja Peltomaa jatkoi työtään vanhojen asiakkaidensa kanssa.

Lähiverkosto on tärkeä

Toimintaterapia Pieta Oy toteuttaa pääasiassa lasten toimintaterapiaa.

- Tuen asiakkaita edistämään ja ylläpitämään toimintakykyään sekä selviytymään päivittäisistä toiminnoistaan, Peltomaa selittää.

- Lasten kohdalla päivittäisiin toimintoihin kuuluvat mm. leikki- ja vapaa-aika, itsestä huolehtiminen sekä koulunkäynti.

Viikoittainenkaan terapia ei luonnollisesti riitä, jotta asiakkaan toimintakyky edistyisi, vaan koti, päiväkoti, koulu sekä muu lähiverkosto ovat tärkeässä roolissa terapian tavoitteiden saavuttamisessa.

- Ehdottomasti pidän työstäni, hän sanoo.

- Paras palkinto on nähdä asiakkaan toimintakyvyn edistyminen hänen jokapäiväiseen arkeensa liittyvissä toiminnoissa.

Siinä tarvitaan kuitenkin jokaisen ympärillä olevan tukea. Peltomaa on iloinen siitä, että sekä asiakkaan läheiset että päiväkodit ja koulut sitoutuvat terapiaan ja siihen liittyviin tehtäviin.

- Saan tehdä töitä hyvin toimintaterapiaan sitoutuvien ihmisten kanssa.

Tilaa uutiskirje

Vinkkaamme Wirman kuukausittain ilmestyvässä uutiskirjeessä Lappeenrannan seudun hyödyllisistä koulutuksista, tapahtumista ja muista ajankohtaisista teemoista.

Tutustu Lappeenrannan kaupungin Wirma yrityspalveluiden tieto- ja rekisteriselosteeseen tästä ja evästekäytäntöihin tästä.