Yrittäjyys oli helppo vaihtoehto, joka ei kaduta

Marko Tujula on tehnyt pitkään maa- ja vesirakentamiseen liittyviä töitä Etelä-karjalassa eri työnantajien palveluksessa. Siirtyminen yrittäjäksi tapahtui sujuvasti.

Maanrakennuspalvelu Marko Tujula Oy syntyi keväällä 2021. Itse prosessi oli hyvin selkeä.

- Olin jutellut yrittäjinä toimivien kavereitteni kanssa ja sain vinkin ottaa yhtyettä Wirmaan, yrityksen omistaja Marko Tujula muistelee.

- Kuulin, että hyvä kirjanpitäjä säästää monelta vaivalta ja niinpä palkkasin heti alkuun tilitoimiston, joka teki käden käänteessä yrityksen perustamispaperit kuntoon.

Tujula perusti suoraan osakeyhtiön, mikä oli mahdollista tehdä sähköisesti, sillä hän ei sijoittanut yritykseen pääomaa.

- Kaikki sujui todella vaivattomasti, hän kehuu.

- Wirman asiantuntija auttoi minua myös hakemaan starttirahaa TE-keskukselta, mikä oli suuri helpotus – vaadittavien numeroiden pyörittely oli minusta aika hankalaa.

Tilitoimisto on myös automatisoinut muun muassa laskut, joten toimistotyö ei vie liikaa yrittäjän aikaa.

Laajentamisen aika tulee ehkä myöhemmin

Tujula on tällä hetkellä yrityksensä ainoa työntekijä. Hän ei sulje pois mahdollisuutta palkata lisää työvoimaa tulevaisuudessa, mutta nyt kevyempi konsepti sopii hyvin.

- Lisätyövoiman palkkaaminen on iso kynnys, sillä silloin tulee suuri vastuu toisesta ihmisestä, hän pohtii.

- Laskut ja lainanlyhennykset on maksettava aikanaan.

Toinen myöhempään ajankohtaan siirretty päätös on oman kaluston hankkiminen. Toistaiseksi Tujula on käyttänyt töissä asiakkaiden eli urakoitsijoiden työkoneita, mikä on sopinut kaikille erittäin hyvin.

- On hyvä asia, että kalliit koneet ovat jatkuvasti käytössä, eivätkä makaa tyhjän panttina parkkipaikalla, Tujula sanoo.

- Seuraan nyt, onko jonkinlaisista koneista enemmän pulaa kuin toisista ja teen sitten päätöksen kaluston hankkimisesta.

Yrittäminen on luonteessa

Tästä Tujula pääseekin seuraavaan asiaan, nimittäin erikoistumiseen. Alueella on melko sopiva määrä maansiirtoyrittäjiä ja kaikille riittää töitä. Häntä kuitenkin kiinnostaa mahdollisuus erikoistua joihinkin töihin, mikä parantaisi alueellista tarjontaa.

- Nämä kaikki ovat toistaiseksi vain ajatuksia, Tujula sanoo.

- Töitä on riittänyt hyvin, sillä ehdin työskentelemään aika pitkään toisen palveluksessa ja siten minut tunnetaan. Nämä ympyrät ovat tulleet tutuiksi.

Yrittäjyys tuntuu hyvältä senkin vuoksi, että se antaa lisää vapautta. Jos jotain työtä ei ehdi ottaa, voi siitä vinkata kaverille asiasta ja luottaa siihen, että tämä tekee tarvittaessa samoin.

- Uskon, että tämä järjestely sopii erinomaisesti myös minua työllistäville urakoitsijoille, Tujula arvelee.

- He ostavat minulta juuri sen palvelun, jota tarvitsevat, eikä heidän tarvitse huolehtia minun työeläkemaksuistani tai kalenteristani.

Vielä yksi asia tulee mieleen yrittämisestä. Tujula on lähtöisin maatalosta, jossa koko perhe teki mukisematta töitä oman tilan eteen. Sieltä on peräisin yrittäjämäinen asenne.

- Olen aina suhtautunut työntekoon siten, että teen sitä itselleni, Tujula sanoo.

- Ehkä siksikin tämä yrittäjyys ei ole ollut mikään suuri hyppy tuntemattomaan.

 

Tilaa uutiskirje

Vinkkaamme Wirman kuukausittain ilmestyvässä uutiskirjeessä Lappeenrannan seudun hyödyllisistä koulutuksista, tapahtumista ja muista ajankohtaisista teemoista.

Tutustu Lappeenrannan kaupungin Wirma yrityspalveluiden tieto- ja rekisteriselosteeseen tästä ja evästekäytäntöihin tästä.