Ota yhteyttä

Etusivu » Wirma » Ajankohtaista » Yritykset ovat saaneet aktiivista korona-apua Etelä-Karjalassa yrityspalvelutoimijoilta ja opiskelijoilta

Yritykset ovat saaneet aktiivista korona-apua Etelä-Karjalassa yrityspalvelutoimijoilta ja opiskelijoilta

 

Eteläkarjalaiset yrityspalvelutoimijat ovat olleet aktiivisesti maakunnan yrittäjien tukena koronavirustilanteessa. Lappeenrannan Wirma yrityspalvelut, Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy (Kehy), Etelä-Karjalan Yrittäjät (EKY) ja Business Mill ovat olleet ennakoidusti yhteydessä yrityksiin jo maaliskuusta alkaen.

Wirman yrityspalvelupäällikkö Eeva Pihlajaniemen mukaan yritysten tavoittamisessa on ollut myös opiskelijoita Lappeenrannan LAB-ammattikorkeakoulusta.

- Kaiken kaikkiaan olemme yhdessä tavoittaneet henkilökohtaisesti vajaat 2000 yritystä eli noin kolmanneksen kaikista eteläkarjalaisista yrityksistä. Valtakunnallisesti olemme kärkikastia tässä asiassa.

Yhteistyön tavoitteena on auttaa yrityksiä selviämään poikkeustilanteesta mahdollisimman hyvin ja tukea liiketoiminnan kehittämistä. Apua ja tukea on ollut tarjolla myös valtion koronatukien hakemiseen.

− Tavoitetuista yrityksistä neljäsosalla oli avuntarve liiketoimintansa kehittämisessä ja tukirahoituksen hakemisessa eli toimintamme on ollut erittäin tarpeellista.

Soittokierrosta on tehty Lappeenrannassa myös alueen liikunta- ja kulttuurialan yhdistyksille valtion korona-avustusten osalta.

- Otimme yhteyttä 80 seuraan ja yhdistykseen, joista 15:llä oli tarvetta avulle, Pihlajaniemi kertoo.

LAB-ammattikorkeakoulun opiskelija Noora Ahtiainen-Himmasen mukaan yritykset ovat ottaneet soittokierroksen vastaan positiivisesti.

- Toimijat ovat olleet mielissään, että heihin on otettu yhteyttä ja tarjottu apua. Olen itse kokenut tukityön palkitsevana ja on ollut ilo olla mukana auttamassa.

LAB-ammattikorkeakoulu organisoi yritysten tueksi myös niin sanottuja Nopean toiminnan joukkoja. LAB:n TKI-johtaja Pasi Juvonen kertoo, että joukot koostuvat LAB:n asiantuntijoista, jotka halusivat lähteä auttamaan yrityksiä muun muassa häiriötilannerahoitukseen liittyvien hakemustekstien sisältöjen laatimisessa.

- Moni LAB-ammattikorkeakoulun asiantuntija on itsekin oman työnsä ohella yrittäjä, joten apua tarvitsevien yritysten auttaminen käynnistyi luontevasti.

Eteläkarjalainen yhteistyö yritysten tukemiseksi lähti liikkeelle Lappeenrannan kaupungin koordinoimasta elinkeinofoorumista, jonka nimissä on kokoonnuttu sähköisesti useita kertoja maaliskuusta lähtien. Yhteistyöfoorumissa toimijoina ovat aiemmin mainittujen tahojen lisäksi muun muassa Eksote, Etelä-Karjalan kauppakamari ja Lakes. Rahoittajien edustajina foorumissa toimivat Etelä-Karjalan liitto, Finnvera, ELY-keskus ja Business Finland, yrityksille tuottavien palveluiden edustajina toimivat Wirma, KEHY, Lappeenrannan ja Imatran kaupungit, Lappeenrannan Toimitilat Oy ja LAB-ammattikorkeakoulu.

Vuoropuhelussa ovat kohdanneet tarpeet yhteistyön tiivistämiseksi, sanoo Lappeenrannan kaupungin sidosryhmäjohtaja Johanna Väyrynen.

- Hyvänä esimerkkinä vuoropuhelun tuloksesta ovat Eksoten ja yrittäjien yhteistyössä käynnistynyt suojavarusteiden kartoitus sekä yrittäjille suunnattu yrittäjävetoinen hyvinvointiwebinaari-sarja.
 

Lappeenrannassa jaettu korona-avustuksia ja vuokrajoustoa

Wirma yrityspalvelujen yrityspalvelupäällikkö Eeva Pihlajaniemi kertoo, että Lappeenrantaan rekisteröityneille yrityksille on jaettu yhteensä noin 5,1 miljoonaa euroa erilaisia korona-avustuksia. Luku sisältää Business Finlandin, ELY:n sekä Lappeenrannan kaupungin myöntämän yksinyrittäjätuen 18.5. mennessä.

- Yksinyrittäjät ovat hakeneet aktiivisesti kertaluonteisia ja yrittäjäkohtaisia 2000 euron toiminta-avustuksia. Wirma yrityspalveluihin on saapunut 357 hakemusta ja näistä myöntävän päätöksen saaneita yrityksiä on 259.

Lappeenrannan kaupungin tiloissa toimiville toimijoiden haettavana on ollut myös vuokrajoustoa ja -vapautuksia. Hakemuksia on vastaanotettu 44 ja niistä 39 on jo käsitelty. Haku on avoinna 31.5. asti.
 

Kesätyösetelit ja Duunituki-setelit jaettiin nopeasti

Lappeenrannan kaupunki ja OP Etelä-Karjala tukevat nuorten työllistymistä kesällä 2020 jakamalla kesätyöseteleitä 2003 - 2005 syntyneille lappeenrantalaisille nuorille. Seteleitä oli jaossa 280 kappaletta.

Kesätyösetelien jakamisesta vastaavan Ohjaamo Lappeenrannan Anni Tahvanaisen mukaan koronavirustilanteesta huolimatta kesätyösetelit ovat menneet ennätysnopeasti.

- On ilahduttavaa, että yritykset työllistävät nuoria myös poikkeusaikana. Lappeenrantalaisille suunnatut 270 kesätyöseteliä jaettiin loppuun toukokuun toisella viikolla. Taipalsaarelaisille nuorille kesätyöseteleitä on vielä jäljellä 8 kappaletta.

Tahvanaisen mukaan kesätyöseteleistä meni nyt viidesosa alkutuotannon paikkoihin.

- Kesätyöseteleitä on aikaisemminkin hyödynnetty alkutuotantoyrityksissä, jotka ovat merkittävä työllistäjä nuorille.

Myös 1991 - 2005 syntyneiden nuorten kesä- ja kausityöllistymisen tueksi suunnattuja Duunituki-seteleitä on haettu aktiivisesti.

- Kaikki 100 Duunituki-seteliä on jaettu ja niistäkin meni alkutuotantoon kolmasosa.

- On ilahduttavaa, miten aktiivisia sekä motivoituneita nuoret ovat olleet kesätöiden haussa. Ohjaamon puolesta iso kiitos kaikille yrityksille, jotka työllistävät nuoria epävarmoista ajoista huolimatta, sanoo Tahvanainen.

Lisätietoja:

Yritysten korona-apu Etelä-Karjalassa:

Lappeenrannan kaupunki
Eeva Pihlajaniemi, Yrityspalvelupäällikkö, Wirma yrityspalvelut
puh. 044 052 3056, eeva.pihlajaniemi(a)lappeenranta.fi

LAB-ammattikorkeakoulu
Pasi Juvonen, TKI –johtaja, Innovaatioiden kaupallistaminen
puh. 040 585 7772, pasi.juvonen(at)lab.fi

Etelä-Karjalan Yrittäjät
Jami Holtari, toimitusjohtaja
puh. 0400 551 435

Business Mill
Mikko Ojapelto
puh. 050 5121 853, mikko.ojapelto(at)lab.fi

Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy
Antti Oravuo, toimitusjohtaja
puh. 0407211310, antti.oravuo(at)kehy.fi

Kesätyösetelit ja Duunituki-setelit:

Ohjaamonuorisotyöntekijä Anni Tahvanainen
puh. 040 504 1945, anni.tahvanainen(at)lappeenranta.fi