Omistajanvaihdokset

Ryhtyisinkö yrityskaupan kautta yrittäjäksi? Mistä löytäisin jatkajan yritykselleni? Mietinnässä sukupolvenvaihdos? Ratkaisu näihin pohdintoihin löytyy onnistuneesta omistajanvaihdoksesta. Me Wirmalla autamme sinua alkuun onnistuneessa omistajanvaihdoksessa.

Yrityskaupan avulla yrittäjäksi ja toimivan yrityksen kasvupolku

Pohditko yrittäjyyttä? Toimivan yrityksen tai sen liiketoiminnan osto on vaivaton tapa aloittaa yrittäjyyspolku. Tuote- ja palveluvalikoima, asiakkaat, työntekijät, kumppanuussuhteet ja kassavirta ovat valmiina. Luopuva yrittäjä usein jää saattamaan uuden yrittäjän alkuun yritystoiminnan sujuvan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Omasta yrityksestä luopuminen on yleensä kovin tunnepitoinen ja tärkeä asia myyjälle ja sen onnistunut haltuunotto on siksikin kummankin osapuolen etu. Yrityksen hankintaan on tarjolla erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, esimerkiksi Finnveralta tai omalta pankiltasi. Mikäli sinulla ei ole aiempaa yrittäjyyskokemusta, autamme sinua alkuun valmiin yritystoiminnan ostoon liittyvissä asioissa.  

Toimivilla yrityksillä yrityskauppojen olisi hyvä olla osa kasvuhakuisen yrityksen työkalupakkia. Yritystoiminnastaan luopuvia yrittäjiä on maakunnassamme satoja ja toimiviin yrityksiin etsitään jatkajia. Miksi emme hyödyntäisi yritysten omistajanvaihdoksilla sekä ostajan että myyjän tahtotilaa elinvoimaisten yritysten jatkon turvaamiseksi ja elinvoiman säilyttämiseksi maakunnassamme kasvavien ja menestyvien yritysten toiminnan kautta.

Jatkaja omasta lähipiiristä

Jos sinulla on yritykselle jatkaja tiedossa omasta perheestä, sukupolvenvaihdostilanteissa autamme sinua alkuun ja etsimme sopivan asiantuntijatahon laajasta verkostostamme prosessin viemiseksi eteenpäin. Ole rohkeasti ja riittävän ajoissa meihin yhteydessä. Omistajanvaihdos voi olla sukupolvenvaihdostilanteissakin monivaiheista ja usein kummankin osapuolen kannalta parhaaseen lopputulokseen päädytään useankin vuoden kestävällä, hyvin suunnitellulla omistajanvaihdosprosessilla.

Yrityksestään luopuva yrittäjä

Yrityksen jatkoa kannattaa aloittaa suunnittelemaan riittävän ajoissa ennen suunniteltua luopumisajankohtaa. Yrityksen jatkuvasta myyntikuntoisuudesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää luopumista suunniteltaessa. Ostajaehdokas saa nopeastikin kuvan, mitä hän on ostamassa ja hyvin suunniteltu yrityskauppa vaikuttaa positiivisesti myös kauppahinnan muodostumiseen myyjän näkökulmasta. Potentiaalinen ostaja voi ilmaantua hyvinkin yllättäen, siihen siis tulee varautua, mikäli luopumisaikeita on suunnitelmissa lähitulevaisuudessa.

Yrityksen myyntikuntoisuudesta huolehtimiseksi huomioi ainakin seuraavat:

  • reaaliaikainen ja riittävän laaja talousraportointi ja kassavirtaennusteet
  • toimivat ja nykyaikaiset prosessit
  • ajantasaiset sopimukset asiakkaiden ja toimittajien kanssa ja niiden huolellinen arkistointi
  • henkilöbrändin erottaminen yritysbrändistä – nojaako yrityksen toiminta sinun ammattitaitoosi vai oletko mahdollistanut työntekijöiden osaamisen kehittymisen tasolle, joka kiinnostaa myös ostajaa
  • jos toimit yksin, rakenna ympärillesi laadukas verkosto, joka tuo lisäarvoa
  • hyvä varaston ja omaisuuden hallinta
  • kehitä yrityksesi toimintoja ja katso tulevaisuuteen luopumisajatuksista huolimatta – älä pysähdy!
Kauppahinta

Mikä vaihtaa omistajaa ja mikä on oikea kauppahinta? Onko kaupan kohteena koko yritys vai vaikkapa liiketoiminta tai osa siitä? Kauppahinta muodostuu monista osatekijöistä mutta tulevaisuuteen liittyvät tuotto-odotukset ovat usein ostajan näkökulmasta hyvin olennainen tekijä kauppahinnan muodostumisessa.

Yrityskaupan yhteydessä voidaan tehdä yrityskaupan kohteen tarkastus eli laatia due diligence -selvityksiä, joiden avulla ostaja haluaa varmistua kauppahintapyynnön realistisuudesta ja halustaan toteuttaa suunniteltu yritysosto. Myyntikuntoisuuteen liittyvät toimet toimivat pohjana myös näille tarkastuksille. Jos olet ostajan roolissa, voimme ohjata sinut sopivalle verkostomme asiantuntijalle due diligence-selvitysten laatimiseksi. Myyjälle tehtävä yrityksen arvonmääritys hoituu samoin verkostomme erityisasiantuntijoiden kautta.

***

Oletpa sitten myyjän tai ostajan roolissa tai mietit sukupolvenvaihdosta, opastamme sinua parhaamme mukaan onnistuneeseen omistajanvaihdokseen yhteistyökumppaneidemme ja asiantuntijoidemme tuella. Olethan matalalla kynnyksellä yhteydessä yritysasiantuntijoihimme. Kaikki keskustelut ovat luonnollisesti luottamuksellisia, joten ole rohkeasti yhteydessä.

Teemme myös yhteystyötä Etelä-Karjalan Yrittäjien omistajanvaihdospalvelun kanssa. Julkisessa myynnissä olevia yrityksiä löytyy muun muassa Yrityspörssistä.

Ole meihin yhteydessä

Lähetä viesti tai soita p. (05) 616 3400

Vastaamme puhelimeen arkisin 9 –16 välisenä aikana.