Yrityksen perustaminen

Maksuttomassa neuvonnassamme pääset keskustelemaan asiantuntijoidemme kanssa liikeideastasi ja saat apua siihen, kuinka ideasi jalostetaan kannattavaksi liiketoiminnaksi.

 Perustamisneuvonnasta saat esimerkiksi:

  • ohjausta liiketoimintasuunnitelman tekemiseen ja kehittämiseen
  • neuvoja ja kontakteja rahoituksen järjestämiseen
  • suosituksia sopivan yritysmuodon valitsemiseen

Varaa aika neuvontaan

Yritystoiminnan käynnistäminen vaatii kaikilta muutamia toimenpiteitä, joihin kannattaa perehtyä huolella. Alla 10 askelta yrityksen perustamiseksi.

1. Päätä liikeideasi

Yrittäjänä olet itse vastuussa tuloistasi ja sinulla on vapaus työskennellä vain itsellesi. Tästä syystä on hyvä pohtia yrityksesi liikeideaa huolellisesti. Mitä tuotetta tai palvelua haluat myydä? Kenelle aiot myydä sitä? Miten myynti tapahtuu? Vai haluatko mieluummin ostaa olemassa olevan yrityksen?

2. Tee liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma on asiakirja, jossa kuvataan tulevan yritystoimintasi tuottavuutta. Se on kirjallinen suunnitelma siitä, miten liikeideasi toteutetaan käytännössä: yrittäjyystaidot, työhistoria yrittäjänä, liikeidea, markkinointi jne.

Käytännössä suunnitelmassa kuvataan yrityksen toimintaympäristö, toimintakäytännöt ja tavoitteet. Liiketoimintasuunnitelma on yksityiskohtainen kuvaus, johon sisältyy tulosbudjetti ja rahoituslaskelma. Suunnitelman laadintaan on useita malleja ja pohjia, ja saatavilla on myös ulkopuolista tukea. Liiketoimintasuunnitelman avulla voit huomattavasti helpommin kuvata ideaasi rahoittajille, viranomaisille ja muille tahoille. Valitessasi yrityksesi nimeä voit tarkistaa, mitkä nimet ovat jo käytössä, osoitteesta www.ytj.fi

3. Valitse kirjanpitäjä ja vakuutusyhtiö

Valitse kirjanpitäjä ja tarvittaessa tilintarkastaja. Hyvä tilitoimisto voi myös auttaa sinua suunnittelussa ja perustamistoimenpiteissä. Tarkista, mitä vakuutuksia tarvitset. Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöihin ja kysyä sieltä neuvoa.

4. Rahoituksen järjestäminen

Rahoituksen järjestämiseen on kaksi pääasiallista vaihtoehtoa, jotka eivät sulje toisiaan pois: oma rahoitus ja ulkopuolinen rahoitus. Selvitä yrityksesi rahoitusmahdollisuudet.

5. Valitse haluamasi yhtiömuoto

Haluatko toimia yksin vai liikekumppanin kanssa? Miten suuren liiketoimintariskin olet valmis ottamaan henkilökohtaisesti? Yritykseen liittyviä riskejä, hyötyjä ja vastuita on mahdollista jakaa monella eri tavalla. Voit vaikuttaa tähän jo valitessasi yrityksesi yhtiömuotoa.

Liiketoimintaa voi harjoittaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana, henkilöyhtiönä, yhden tai useamman luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön perustamana osakeyhtiönä tai osuuskuntana.

6. Tarkista yritystoimintaan tarvittavat luvat 

Tietyillä liiketoiminnan aloilla tarvitaan toimilupia. Selvitä tarvitaanko harjoittamaasi toimintaan Suomessa erityisiä lupia ja onko yrityksesi oikeutettu kehitys- tai rahoitustukeen.

7. Täytä rekisteröintiasiakirjat 

Täytä perustamispakettiin kuuluvat asiakirjat yritystäsi varten. Muista esimerkiksi ilmoittaa yrityksesi tiedot Verohallinnon rekistereihin ennen liiketoiminnan aloittamista.  

8. Käy pankissa avaamassa pankkitili

Mene pankkiin ja avaa yritystili täyttämiesi rekisteröintiasiakirjojen avulla. Jos olet perustamassa osakeyhtiötä ja haluat nimetä osakkeet, talleta pääoma avaamallesi tilille. Osakeyhtiön voi perustaa myös ilman vähimmäispääomaa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sivuilla.

9. Rekisteröi yrityksesi 

Lähetä tarvittavat rekisteröintiasiakirjat Patentti- ja rekisterihallitukselle. Maksa rekisteröintimaksu Patentti- ja rekisterihallitukselle, jotta saat uudelle yrityksellesi y-tunnuksen.

10. Aloita yritystoiminta

Viimeistään nyt voit alkaa etsiä sopivia toimitiloja yrityksellesi.

Ole meihin yhteydessä

Lähetä viesti tai soita p. (05) 616 3400

Vastaamme puhelimeen arkisin 9 –16 välisenä aikana.

Tilaa uutiskirje

Vinkkaamme Wirman kuukausittain ilmestyvässä uutiskirjeessä Lappeenrannan seudun hyödyllisistä koulutuksista, tapahtumista ja muista ajankohtaisista teemoista.

Tutustu Lappeenrannan kaupungin Wirma yrityspalveluiden tieto- ja rekisteriselosteeseen tästä ja evästekäytäntöihin tästä.